Abeceda

Definicija

Jan van der Crabben
po , prevedeno sa Armin Alijaj
objavljeno na 28 April 2011
translations icon
Dostupno na drugim jezicima: Engleski, portugalski, Arapski, turski, španski, Francuski
Phoenician Alphabet (by Ansgar, Public Domain)
Fenička abeceda
Ansgar (Public Domain)

Historija abecede je započela u antičkom Egiptu. Do 2700. godine p.n..e, egipatsko pismo je imalo set od 22 hijeroglifa koji su predstavljali slogove koji počinju sa jednim suglasnikom njihovog jezika, plus samoglasnik (ili bez samoglasnika) koji se isporučuje od strane izvornog govornika. Ti glifi su korišteni kao vodiči za izgovor za logograme, pisanje gramatičkih infleksija, a kasnije i za transkripciju posuđenica i stranih imena.

Međutim, iako naizgled abecedne prirode, izvorni egipatski uniliterali nisu bili sistem i nikada ih sami nisu koristili za kodiranje egipatskog govora. Neki smatraju da je u srednjem bronzanom dobu, u središnjem Egiptu oko 1700. p.n.e. za ili od strane semitskih radnika razvijen "abecedni" sistem znan kao prasinajsko pismo, ali je samo jedan od tih ranih spisa dešifriran i njihova egzaktna priroda je ostala otvorena za tumačenje. Na osnovu izgleda slova i imena, vjeruje se da je zasnovan na egipatskim hijeroglifima.

Ukloni oglase

Advertisement

Ovo pismo se na kraju razvilo u protokanaansku abecedu koja je zauzvrat prerađena u feničku abecedu. Takođe se razvio u južnoarapsku abecedu od koje potječe Ge'ez abeceda (abugida). Imajte na umu da se gore spomenute skripte ne smatraju pravilnim abecedama, jer svima njima nedostaju znakovi koji predstavljaju samoglasnike. Te se rane abecede bez samoglasnika nazivaju ebdžedi i još uvijek postoje u pismima poput arapskog, hebrejskog i sirijskog.

Feničanski je bio prva velika fonemska skripta. Za razliku od druga dva široko korištena sistema pisanja u to vrijeme, klinastog i egipatskog hijeroglifa, on je sadržavao samo oko dvadesetak različitih slova što ga je činilo skriptom dovoljno jednostavnom da je obični trgovci nauče. Još jedna prednost Feničanskog pisma je to što je mogao biti korišten za pisanje mnogo različitih jezika s obzirom da je fonemski bilježio riječi.

Ukloni oglase

Advertisement

Ogham Script: Consonants
Ogham skripta: Suglasnici
Rico38 (CC BY-SA)

Fenička kolonizacija je omogućila da se pismo širi Sredozemljem. U Grčkoj je pismo modificirano kako bi se dodali samoglasnici, što je stvorilo prvu pravu abecedu. Grci su uzeli slova koja nisu predstavljala zvukove koji su postajali u grčkom i preoblikovali ih u samoglasnike. Ovo označava nastanak "istinske" abecede, sa samoglasnicima i suglasnicima kao eksplicitnim simbolima u jednoj skripti. U ranijim godinama postojalo je mnogo varijanti grčke abecede, što je uzrokovalo da se iz nje razvije mnogo različitih abeceda.

Grčki kolonisti su oblik grčke abecede Cumae prenijeli sa Eubeje na talijanski poluotok, gdje je nastao niz abeceda korištenih za upisivanje italskih jezika. Jedno od njih postalo je latinično pismo koje se širilo Europom dok su Rimljani širili svoje carstvo. Čak i nakon pada Rimskog carstva abeceda je preživjela u intelektualnim i vjerskim djelima. Na kraju se počeo koristiti za potomke latinskog jezika (romanske jezike), a zatim i za ostale jezike Evrope.

Ukloni oglase

Advertisement

O Prevoditelju

Armin  Alijaj
Armin je rođen i odrastao u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. On je motivisani geograf sa visokim entuzijazmom za historiju, turističku industriju, održivi razvoj i upravljanje kulturnom i prirodnom baštinom.

O autoru

Jan van der Crabben
Jan is the Founder and CEO of World History Encyclopedia. He holds an MA War Studies from King's College, and he has worked in the field of history-related digital media since 2006.

Cite ovo djelo

APA stil

Crabben, J. v. d. (2011, April 28). Abeceda [Alphabet]. (A. Alijaj, Prevodilac). World History Encyclopedia. Preuzeto iz https://www.worldhistory.org/trans/bs/1-73/abeceda/

Chicago stil

Crabben, Jan van der. "Abeceda." Preveo Armin Alijaj. World History Encyclopedia. Posljednja izmjena April 28, 2011. https://www.worldhistory.org/trans/bs/1-73/abeceda/.

MLA stil

Crabben, Jan van der. "Abeceda." Preveo Armin Alijaj. World History Encyclopedia. World History Encyclopedia, 28 Apr 2011. Web. 27 Jan 2023.