Azzah Abdul Rahman

Azzah Abdul Rahman

Biography

Azzah Abdul Rahman @ Azzah AR adalah penulis, penterjemah, dan editor bebas dari Malaysia. Sewaktu bersekolah, beliau kerap memperoleh markah rendah dalam subjek Sejarah. Namun pengembaraan ke lebih 30 negara yang membawa beliau menyaksikan sendiri kesan-kesan sejarah dunia, telah membuatkan beliau jatuh cinta pada subjek itu.

Azzah mula menulis dan menerbitkan buku pada tahun 2007. Sehingga kini, sudah lebih 20 judul diterbitkan dalam pelbagai genre, antaranya novel Shamsiah Fakeh: Pejuang, Pemimpin dan Perempuan, travelog Nota Perempuan Backpacker, dan Kod Kepimpinan Perempuan. Beliau juga aktif menterjemah dan menyunting buku bersama beberapa penerbit seperti PTS, Jejak Tarbiah, dan The Biblio Press. Antara buku yang diterjemah ialah Putera Kecil (The Little Prince) - Antoine de Saint-Exupery, serta Orang-Orang Biasa dan Guru Aini oleh Andrea Hirata.

Perjuangan beliau ialah memandaikan bangsa melalui penulisan. Penyertaan beliau dalam World History Encyclopedia ini adalah ibarat sambil menyelam minum air: sambil berlatih menterjemah, sambil memperoleh pengetahuan sejarah baru.

Analytics

3,738 page views on this user's contributions

Translations

English Original Language Translation Translator
Hagia Sophia Malay Hagia Sophia Azzah Abdul Rahman
Sejong the Great Malay Raja Sejong Yang Agung Azzah Abdul Rahman
Membership