Блиски исток

Definicija

Joshua J. Mark
od , prevedeno sa Goran Petrović
objavljeno na 23 October 2022
The Ancient Near East c. 1500-1300 BCE (by Simeon Netchev, CC BY-NC-SA)
Drevni Bliski Istok c. 1500-1300 pne
Simeon Netchev (CC BY-NC-SA)

Археолози и историчари који проучавају стари век традиционално посматрају Блиски исток као регију југозападне Азије – конкретно, као регију коју окружују Средоземно море, Црно море, Каспијско језеро, Црвено море и Персијски/Арапски залив. У савремено доба, ова регија обухвата следеће земље: Израел/Палестину, Либан, Сирију, Турску, Јордан, Ирак и западни Иран. Неки научници такође у своју дефиницију Блиског истока укључују и Кипар и Закавказје (Грузију, Јерменију, Азербејџан), иако ове земље вероватно треба сматрати „источним Средоземљем“, односно „Кавказом“. Премда је Египат свакако био важан играч у древној блискоисточној историји, он се често искључује из традиционалних дефиниција Блиског истока. Савремени научници из области политичких наука и новинари користе термин „Средњи исток“ за исту географску област. Блиски Исток се обично сматра „колевком цивилизације“, с обзиром на то да су се многе прекретнице у људској историји – као што су почетак пољопривреде, почетак писмености и први градови – десиле у овој регији.

Овај превод је заснован на претходној верзији дефиниције. Ако желите да преведете тренутну дефиницију, контактирајте нас.

Ukloni oglase

Reklama

O prevodiocu

Goran Petrović
Српски сам преводилац и истраживач у области хуманистичких наука. Занимају ме књижевност, језици, култура и историја и волим да преводим. Поред српског и енглеског језика, говорим и грчки.

O autoru

Joshua J. Mark
Frilens pisac i bivši vanredni profesor filozofije na Marist koledžu u Njujorku, Džošua Džej Mark je živeo u Grčkoj i Nemačkoj i proputovao Egipat. Predavao je istoriju, pisanje, književnost i filozofiju na fakultetu.

Citirajte ovo delo

APA Stile

Mark, J. J. (2022, October 23). Блиски исток [Near East]. (G. Petrović, Prevodilac). World History Encyclopedia. Preuzeto iz https://www.worldhistory.org/trans/sr/1-16/

Chicago Stile

Mark, Joshua J.. "Блиски исток." Preveo Goran Petrović. World History Encyclopedia. Poslednja modifikovana October 23, 2022. https://www.worldhistory.org/trans/sr/1-16/.

MLA Stil

Mark, Joshua J.. "Блиски исток." Preveo Goran Petrović. World History Encyclopedia. World History Encyclopedia, 23 Oct 2022. Veb. 27 Nov 2022.