Панова фрула

Definicija

Mark Cartwright
od , preveden od Goran Petrović
objavljeno na 17 June 2012
translations icon
Dostupno na drugim jezicima: engleski jezik, Norveški Bokmal, portugalski, španski, Turski
Panpipes (by Mark Cartwright, CC BY-NC-SA)
Панова фрула
Mark Cartwright (CC BY-NC-SA)

Панова фрула (сиринга) је била дувачки музички инструмент који су први користили стари Грци. Овај инструмент, који су најчешће свирали пастири, најпре је коришћен на Кикладима у трећем миленијуму пре нове ере, а ликовне представе Панове фруле присутне су у грчкој уметности кроз читаву њену историју.

Премда се у појединим причама изум овог инструмента приписује Кибели или Хермесу, божанство које је најблискије повезано са Пановом фрулом и које се најчешће наводи као изумитељ овог инструмента јесте пастирски бог Пан. У грчкој митологији, Пан, заштитник пастира, заљубио се у нимфу Сирингу, кћи речног бога Ладона. Док је бежала од заљубљеног Пана, Сиринга је преклињала Зевса да је спаси и баш када ју је Пан ухватио, Зевс је нимфу претворио у трску. Разгневљен, Пан је трску изломио на комаде, али кад је мало размислио о томе што је учинио, преплавила га је жалост, па је плакао и љубио изломљену трску, све што је остало од његове драге. Док је љубио тршчане цеви, схватио је да његов дах може да из њих производи звуке, па је направио музички инструмент који ће носити име изгубљене нимфе.

СТАРИМ ГРЦИМА ЈЕ БИЛО ПОТРЕБНО ОД 4 ДО 18 ТРШЧАНИХ ЦЕВИ ДА НАПРАВЕ ПАНОВУ ФРУЛУ.

Старим Грцима је било потребно од 4 до 18 тршчаних цеви (без икаквих бочних рупа) да направе Панову фрулу. Те су цеви увезивали трском или ланом, или их спајали воском. Овај инструмент се свирао тако што га је свирач држао обема рукама и дувао у врх сваке од цеви, при чему су се различити звуци производили цевима различитих дужина или цевима исте дужине које би биле затиснуте воском на различитим местима. Произведени звук је био дубок и богат.

Овај инструмент је приказиван на скулптурама, као, на пример, на мермерним кикладским скулптурицама и на глиненим фигуринама, а такође и на украшеној керамици, нарочито на црвенофигуралној и црнофигуралној керамици из Атике. Пан, Хермес, Атис, сатири и, ређе, Ерос (тек у периоду позне антике, у II и III веку нове ере) често су у ликовној уметности приказивани како свирају овај инструмент.

Ukloni oglase
Oglašavanje

Bibliografija

Enciklopedija svetske istorije je saradnik Amazona i zarađuje proviziju za kvalifikovane kupovine knjiga.

O prevoditelju

Goran Petrović
Српски сам преводилац и истраживач у области хуманистичких наука. Занимају ме књижевност, језици, култура и историја и волим да преводим. Поред српског и енглеског језика, говорим и грчки.

O autoru

Mark Cartwright
Марк је писац историјских текстова који живи у Италији. Његове посебне области интересовања су грнчарија, архитектура, светска митологија и откривање идеја које су заједничке свим цивилизацијама. Има диплому мастера у области политичке филозофије и директор је сектора за публикацију у Енциклопедији светске историје.

Citirajte ovo delo

APA stil

Cartwright, M. (2012, June 17). Панова фрула [Pan Flute]. (G. Petrović, Prevodilac). World History Encyclopedia. Preuzeto sa https://www.worldhistory.org/trans/sr/1-11070/

Čikaški stil

Cartwright, Mark. "Панова фрула." Preveo Goran Petrović. World History Encyclopedia. Poslednja izmena June 17, 2012. https://www.worldhistory.org/trans/sr/1-11070/.

MLA stil

Cartwright, Mark. "Панова фрула." Preveo Goran Petrović. World History Encyclopedia. World History Encyclopedia, 17 Jun 2012. Veb. 12 Apr 2024.