Apollo

Përkufizimi

Mark Cartwright
nga , përkthyer nga Albnor Sejdiu
publikuar në 25 July 2019
Në dispozicion në gjuhë të tjera: anglisht, arabisht, frëngjisht, spanjoll, turk, Urdu
Apollo, Olympia (by Mark Cartwright, CC BY-NC-SA)
Apollo, Olimpia
Mark Cartwright (CC BY-NC-SA)

Apollo ishte një zot i madh Grek që shoqërohej me harkun, muzikën dhe parashikimin. Mishërimi i rinisë dhe bukurisë, burimi i jetës dhe shërimit, mbrojtësi i arteve të civilizuara dhe aq i ndritshëm dhe i fuqishëm sa vetë dielli, Apollo ishte, pa dyshim, më i dashur nga të gjithë perënditë Greke. Ai adhurohej veçanërisht në Delfi dhe Delos, ndër vendet e shenjta më të famshme fetare në botën Greke.

Lindja & Familja

Bir i Zeusit dhe Letos, vëllai binjak i Artemisës, Apolloni lindi në ishullin Delos (në Teogoninë e Hesiodit ai po shtrëngon një shpatë të artë). Nëna e tij, nga frika e hakmarrjes nga gruaja e Zeusit Hera, kishte zgjedhur Delos djerrë si tërheqjen më të sigurt që mund të gjente. Në shijen e tij të parë të ambrosisë, ai u tha se ishte shndërruar menjëherë nga foshnja në njeri. Atëherë Apollonit iu dha harku i tij, i bërë nga mjeshtri mjeshtër i malit Olimp, Hefesti.

Hiq Reklamat
Reklama

Ashtu si me hyjnitë e tjera të mëdha, Apollo kishte shumë fëmijë; ndoshta më të famshmit janë Orfeu (i cili trashëgoi aftësitë muzikore të babait të tij dhe u bë një virtuoz me lirën ose kitarën), Asklepiusi (të cilit ai i dha njohuritë e tij për shërimin dhe ilaçin) dhe, sipas tragjedianit Euripidit të shekullit V pes, heroi Jon.

Në Mitologji

Apollo e fitoi lirën e tij nga gjysmë-vëllai i tij djallëzor Hermes, Zoti Lajmëtar.

Apollo është një protagonist i rëndësishëm në rrëfimin e Homerit për Luftën e Trojës në Iliadë. Në krah të Trojanëve, ai u jep ndihmë të veçantë heronjve Trojanë Hektorit, Eneasit dhe Glaukosit, duke shpëtuar jetën e tyre në më shumë se një rast me ndërhyrjen e tij hyjnore. Ai solli murtajën në Akeanëse, udhëhoqi të gjithë ushtrinë Trojane (duke mbajtur egisin e frikshëm të Zeusit) në një sulm i cili shkatërroi muret mbrojtëse Akease dhe ishte gjithashtu përgjegjës për udhëheqjen e shigjetës së Parisit në thembrën e Akilit, duke vrarë heroin Grek në dukje të pamposhtur . Apollo përshkruhet më së shpeshti nga Homeri dhe Hesiodi si 'larg-vrasësi', 'punëtori i largët', 'nxitësi i ushtrive' dhe 'Foebus Apollo'.

Hiq Reklamat
Reklama

Apollo Marble Relief
Relief mermeri Apollo
Mark Cartwright (CC BY-NC-SA)

Apollo në përgjithësi i luante birin e përgjegjshëm Zeusit, atit të perëndive, dhe kurrë nuk u përpoq të uzurponte pozicionin e tij (ndryshe nga Zeusi që kishte rrëzuar atin e tij Kronusin). Dyshja patën një rënie serioze kur Zeus vrau Asklepiusin pasi ai kishte përdorur aftësitë e tij të mrekullueshme medicinale për të rikthyer në jetë një të vdekshëm. Në shenjë hakmarrjeje, Apollo vrau Ciklopët, gjigandët me një sy që bënë bubullimat e Zeusit. Si ndëshkim, Apollo ishte i detyruar të kalonte një vit në shërbimin e përulur të Admetit të Therës, duke kullotur delet e mbretit.

Apollo e fitoi lirën e tij nga gjysmë-vëllai i tij djallëzor Hermes, perëndia lajmëtar. Ndërsa ishte ende foshnjë, Hermes kishte vjedhur tufën e shenjtë të Apollonit me bagëti, duke u kthyer me zgjuarsi thundrat e tyre për ta bërë të vështirë ndjekjen e gjurmëve të tyre. Hermes u lejua të ruajë fitimet e tij të pamenduara, por vetëm pasi ai i dha Apollonit lirën e tij që ai kishte shpikur duke përdorur një guaskë breshke.

Hiq Reklamat
Reklama
Prania më e drejtpërdrejtë e Apollonit midis Grekëve u manifestua në orakullin e tij në Delfi, më i rëndësishmi në botën Greke.

Ana e errët e Apollonit si sjellësi i murtajës dhe ndëshkimit hyjnor shihet më së miri kur ai, me motrën e tij Artemis, vrasin pamëshirë gjashtë djemët e Niobës (ose në disa llogari shtatë) si dënim për mburrjen e saj se aftësia e saj për të qenë fëmijë ishte më e madhe se e Letos. Një tjetër viktimë e pafat e zemërimit të Apollonit ishte satiri Marsiasi i cili pa urtësi mendoi se ishte muzikisht më i talentuar se perëndia. Çifti kishte një konkurs dhe muzat vendosën që Apollo ishte me të vërtetë muzikanti më i mirë. Atëherë Apollo e vrau të gjallë vdekatarin për supozimin e tij dhe e gozhdoi lëkurën e tij në një pemë pishe. Përralla është një metaforë interesante për garën midis (të paktën n'veshët e Grekëve) muzikës së civilizuar dhe të porositur të lirës së Apollonit dhe muzikës më të egër, më kaotike të flautit të Marsiasit. Apollo fitoi një tjetër konkurs muzikor, këtë herë kundër perëndisë baritore Pan dhe, gjykuar fituesin nga mbreti Midas, Apollo u bë kështu mjeshtri i padiskutueshëm i muzikës në botën Greke. Fitorja e zotit ndaj Marsiasit dhe Panit mund të pasqyrojë përkatësisht pushtimin Grek të Frigjisë dhe Arkadisë respektivisht.

Apollo, detail from NAM, Athens, 215.
Apollo, detaj nga NAM, Athinë, 215.
James Lloyd (CC BY-NC-SA)

Shoqërimet


Objektet e lidhura tradicionalisht me zotin përfshijnë:

  • një hark argjendi - simbol i aftësisë së tij si shigjetar.
  • një kitarë (ose lirë) - e bërë nga lëvorja e një breshke, kjo ishte simbolike e aftësisë së Apollonit në muzikë dhe udhëheqjes së tij të korit të nëntë muzave.
  • një degë dafine - simbolike e fatit të Dafnës e cila, pas ndjekjes dashurore të Apollonit për të, e dërgoi atin e saj, perëndinë e lumit Fineus, për ta shndërruar atë në një pemë dafine.
  • omfalos - simboli i shenjtërores së Apollonit në Delfi si kërthiza e botës.
  • një palmë - të cilën Leto e kapi kur lindi djalin e saj.

Apollo ishte një zot shumë i dashur dhe kjo kishte shumë të ngjarë për shkak të shoqërimit të tij me shumë aspekte pozitive të gjendjes njerëzore si muzika, poezia, pastrimi, shërimi dhe mjekësia. Zoti ishte gjithashtu i lidhur me moderimin në të gjitha gjërat. Shigjetat e tij, megjithëse mund të sillnin shkatërrim, gjithashtu mund të shmangin dëmin e atyre që ai favorizonte. Një strategji për të mbajtur larg të keqes nga shtëpitë Greke ishte të vendosnin një shtyllë të Apollo Agieus dhe, në një shkallë më madhështore, Apollo Propilaios mbrojti portat e qytetit.

Omphalos of Delphi
Omphalos i Delfit
Mark Cartwright (CC BY-NC-SA)

Apollo mbikëqyri ritet e fillimit të kryera nga meshkuj të rinjë (efebes) ndërsa ata hynë në komunitetin e plotë qytetar dhe u bënë luftëtarë. Ritet në këtë proces përfshinin prerjen e flokëve dhe ofrimin e tyre tek perëndia, si dhe sfida atletike dhe luftarake. Zoti shpesh lidhet me diellin (si Foebus Apollo) dhe perëndinë e diellit Helios, por studiuesit modernë kryesisht pajtohen se lidhja midis Apollonit dhe Helios nuk shkon më larg sesa shekulli 5 pes. Apollo vazhdoi të frymëzojë Romakët kur ai konsiderohej kryesisht një zot i shërimit. Oktaviani, perandori i ardhshëm Augustus (r. 27 pes - 14 pas.), pretendoi me famë të madhe zotin si mbrojtësin e tij dhe madje i kushtoi një tempull Apollonit në Aktium. Zoti i moderimit ishte një shoqërim i dobishëm dhe në kontrast të drejtpërdrejtë me perëndinë e tepërt, Dionisos, i mbështetur armikun nr. 1 të Oktavianit, Mark Antoni.

Hiq Reklamat
Reklama

Vendet e shenjta

Shenjtoret u ndërtuan për nder të Apollonit në të gjithë botën Greke, veçanërisht në ishujt Delos dhe Rhodes dhe në Ptoion dhe Klaros. Vende që posedojnë akoma disa shenja tempujsh dikur të mëdhenj kushtuar Apollonit përfshijnë ato në Naksos (shek. 6 pes), ku porta masive qëndron akoma krenare, në Korint (550-530 pes), ku shtatë kolona Dorike japin një përshtypje të një, dikur, strukture mbresëlënëse, në Didima, Turqi (shekulli i 4-të pes), tempulli i së cilës ishte i katërti më i madh në botën Greke dhe në Side, gjithashtu në Turqi (shekulli i 2-të pas) ku një qoshe e fasadës së saj me kolona elegante është restauruar.

Temple of Apollo, Naxos
Tempulli i Apollonit, Naxos
Mark Cartwright (CC BY-NC-SA)

Prania më e drejtpërdrejtë e Apollonit midis Grekëve, sidoqoftë, u manifestua në orakullin e tij në Delfi, më i rëndësishmi në botën Greke. Sipas legjendës, Apollo, duke dashur të zbulojë para njerëzimit synimet e atit të tij Zeusit, krijoi orakullin në vendin ku ai kishte vrarë Pitonin gjarprin (ose dragoin). Lojërat Panhelenike Pitiane filluan në atë vend për të përkujtuar vdekjen e kësaj krijese hyjnore. Tripodsi dhe kurora me dafinë u dhanë si çmime fituesve në këto lojëra. 30 thesaret e ndërtuara në Delfi nga qytete të ndryshme tregojnë popullaritetin e perëndisë dhe shenjtërores në botën e gjerë Greke.

Orakulli i Delfit ishte tashmë i mirë-vizituar në shekullin e 8-të pes - megjithëse ishte i vështirë për t'u arritur dhe për t'u hapur vetëm në verë - dhe shpalljet ndonjëherë kriptike të priftëreshave të saj nuk u morën me lehtësi, shpesh vendosnin se si do të zbatoheshin ligjet ose nëse një lufta e huaj duhet të ndiqet. Ndonjëherë përgjigjet e orakullit ndaj pyetjeve ishin aq të errëta, saqë priftërinjtë në atë vend ofruan (me një pagesë) për t'u dhënë atyre një qartësi më të madhe. Siç historiani B. Graziosi, përmbledhë,

Hiq Reklamat
Reklama

Pelegrinët shpesh vazhdonin të meditonin për përgjigjet e Apollonit dhe të konsultoheshin me ekspertë të tjerë, përsëri në shtëpi. Pas atij procesi të gjatë të konsultimit dhe interpretimit, zbulimet e Apollonit zakonisht kristalizoheshin në linja të poezisë heksametër dhe gjithnjë zbulohej se ishin të vërteta - edhe nëse interpretimi i saktë ndonjëherë shfaqej vetëm pasi të kishin ndodhur ngjarjet përkatëse. (21)

Përfaqësimi në Art

Apollo shfaqet shpesh në të gjitha mediat e artit antik Grek, më shpesh si një rini e bukur pa mjekër. Ai identifikohet lehtësisht me një kitarë ose me një lirë, një trekëmbësh bronzi (që tregon orakullin e tij në Delfi), një dre (për të cilin ai shpesh lufton me Herkulin) dhe një hark dhe mbajtëse. Ai gjithashtu, herë pas here, portretizohet duke hipur në një qerre të tërhequr nga luanët ose mjellma.

Belvedere Apollo
Belvedere Apollo
Mark Cartwright (CC BY-NC-SA)

Ndoshta paraqitja më e famshme e Apollonit në artin e lashtë Grek është statuja e cila mbizotëronte në qendër të fushatës perëndimore të tempullit të Zeusit në Olimpia (rreth vitit 460 pes). Këtu, në një pozë madhështore, ai sjell rregull dhe arsye në betejën midis Lapiths dhe Kentaurs në dasmën e Peiritoos. Një shembull tjetër i shkëlqyeshëm i Apollonit në maskën e tij si një i ri i pashëm, kësaj here me drynj të gjatë, është një reliev mermeri i shekullit të 2-të nga një monument funerali në Pire. Koka e Apollonit shfaqej shpesh në monedha greke, veçanërisht në tetradrahmitë e argjendta të shekullit të 5-të pes pesane Katane (Katania) në Siçili dhe staterat e arit të Filipit II të Maqedonisë (r. 359-356 pes).

Skulptorët Romakë ishin gjithashtu të dhënë pas Apollonit dhe një statujë e famshme prej mermeri e perëndisë, tani në Muzeumet e Vatikanit në Romë, është Apollo Belvedere, një kopje e shekullit të 2-të të erës së një statuje prej bronzi të shekullit të 4-të pes nga Leokares. Edhe Etruskët ishin në të, mbase një nga skulpturat e tyre më të famshme në terrakotë ishte Apollo i Veii (rreth 510 pes), një figurë e perëndisë, e njohur për ta si Aplu, e cila dikur qëndronte në çatinë e një tempulli.

Hiq Reklamat
Reklama

Bibliografi

World History Encyclopedia është një bashkëpunëtor i Amazon dhe fiton një komision për blerjet kualifikuese të librave.

Rreth përkthyesit

Albnor Sejdiu
Albnor is interested in art and philosophy, namely the interrelationships of these two domains with the heritage of ancient Greece.

Rreth Autorit

Mark Cartwright
Mark është një autor me kohë të plotë, studiues, historian dhe redaktor. Fushat e tij të preferuara janë arti, arkitektura dhe zbulimi i ideve të përbashkëta të të gjithë qytetërimeve. Ai mbron titullin Master në Filozofi Politike dhe është Përgjegjësi i Publikimeve në WHE.

Citoni këtë punë

Stili APA

Cartwright, M. (2019, July 25). Apollo [Apollo]. (A. Sejdiu, Përkthyes). World History Encyclopedia. Marrë nga https://www.worldhistory.org/trans/sq/1-946/apollo/

Stili i Çikagos

Cartwright, Mark. "Apollo." Përkthyer nga Albnor Sejdiu. World History Encyclopedia. Modifikuar për herë të fundit July 25, 2019. https://www.worldhistory.org/trans/sq/1-946/apollo/.

Stili MLA

Cartwright, Mark. "Apollo." Përkthyer nga Albnor Sejdiu. World History Encyclopedia. World History Encyclopedia, 25 Jul 2019. Uebit. 22 Jun 2024.