Ono no Komači

Definicija

Mark Cartwright
od , preveden od Goran Petrović
objavljeno na 06 June 2017
translations icon
Dostupno na drugim jezicima: engleski jezik
Kokinshu (by Unknown Artist, Public Domain)
Kokinšu
Unknown Artist ()

Ono no Komači je bila veoma ugledna pesnikinja tokom perioda Hejan (794–1185) u starom Japanu. Antologija Kokinšu (Kokinshu), koja je sastavljena 905. godine, sadrži mnogo njenih pesama, a njena dela i život su inspirisali kasnije pisce No drame. Smatra se pripadnicom grupe rokkasen, odnosno grupe Šest besmrtnika japanske poezije.

Biografski podaci

Vrlo se malo zna o životu Ono no Komači osim toga da je možda rođena između 820. i 830. godine i da je bila aktivna sredinom 9. veka. Bila je čuvena po svojoj lepoti i strasti, verovatno je služila na dvoru cara Nimjoa (vladao od 833. do 850. godine) i njene su pesme bile uspešne za njenog života. Osim ovih oskudnih informacija, znamo za samo neke od ljubavnika kojima je Komači pisala pesme. Pa ipak, to nije smetalo da se stvori milion legendi o pesnikinji, okvirno zasnovanih na nekim detaljima iz njenih pesama. Uistinu, do 11. veka, nastalo je tako mnogo priča utemeljenih na ličnosti pesnikinje Komači da neki naučnici u ovim legendama prepoznaju četiri različite žene.

Ukloni oglase
Advertisement

Jedna od najčuvenijih priča u vezi sa Ono no Komači jeste njeno krajnje surovo ponašanje prema udvaraču koji se zvao Fukakusa no Šošo. Komači je čoveka koji je imao ambicije da bude Romeo upozorila da će morati da je posećuje svake noći stotinu noći uzastopce da bi mu poklonila srce. Lepota pesnikinje je zaista morala biti ogromna, jer se Fukakusa odlučno bacio na izvršenje zadatka, te se svake večeri pojavljivao pred kućom Ono no Komači, i po lepom i po ružnom vremenu. Ipak, završetak je bio tragičan jer se napor pokazao kao preveliki (tako blizu, a tako daleko) – Fukakusa je umro devedeset devete noći.

PESME ONO NO KOMAČI ČESTO KAO TEMU IMAJU TUGU ILI MONO NO AWARE („TUGU STVARI“).

Ostale legende se tiču kasnijeg pesnikinjinog života i njenih nedaća, s obzirom na to da je, možda i po nekoj kazni za svoje ozloglašeno loše postupanje prema udvaračima, doživela stotu, ali je ulicama lutala ružna i odevena samo u rite, služeći kao predmet podsmeha svima koji bi prošli pored nje. Život ove pesnikinje i legende koje su nastale o njoj postale su popularna tema za pisce No drame, počevši od XIV veka pa nadalje.

Ukloni oglase
Advertisement

Pesme

Kao što je slučaj sa pesmama mnogih njenih savremenika, i pesme Ono no Komači često kao temu imaju tugu ili mono no aware („tugu stvari“). One se bave takvim temama kao što su izgubljena ljubav, neuzvraćena ljubav, samoća i prolaznost vremena koju simbolizuju promene u prirodi, naročito cvetovi drveća koji venu i menjanje boje lišća u jesen.

Kokinšu (Kokinshu) je antologija pesama koju je naručio car i njen pun, ali slabije poznat naslov glasi Kokin vakašu (Kokin Wakashu), što znači „Zbirka starih i savremenih vaka pesama“. Sastavio ju je pesnik Ki no Curajuki 905. godine i ona sadrži 1111 dela u formi vaka (waka) gde svaka pesma, napisana na kineskom, ima 31 slog podeljen u pet stihova (5+7+5+7+7 slogova). Kokinšu je naš najbolji izvor poezije Ono no Komači zato što sadrži 18 njenih pesama, a ispod je pet primera koji ilustruju pesnikinjinu mešavinu strasti i melanholije, kao i njenu upotrebu reči i izraza koji mogu da se tumače na više od jednog načina. Istoričar Donald Kin na sledeći način daje sažet opis književnog stila Ono no Komači:

Ukloni oglase
Advertisement

Intenzitet emocija izraženih u pesmama Ono no Komači nije samo bio bez presedana, već će se on retko kad sretati i u kasnijim godinama. Poezija iz zbirke Kokinšu uglavnom ima tih, nenametljiv ton, a genijalna upotreba jezika nije pokazatelj preterano snažnih osećanja, nego jedne vrste intelektualnosti. Poezija Ono no Komači, koliko god bila preterana u izrazu, uvek se čini iskrenom. (235)

Cveće je uvelo

Njegova je boja izbledela

Dok sam besmisleno

Provodila dane u razmišljanju,

A kiša je dugo padala. (Kin, 234)

Ove noći bez meseca

Nema načina da ga sretnem.

Ustajem u čežnji:

U grudima mi biju damari,

Plamen koji skače,

Srce mi izgara u vatri. (Kin, 235)

Od kako sam videla

Čoveka koji mi je drag

Dok sam dremala,

Počela sam da verujem

Stvarima koje ljudi nazivaju snovima. (Kin, 1094)

U stvarnosti,

Možda mora tako da bude,

Ali čak i u snovima

Kad vidim da me tuđi pogledi izbegavaju,

Zbilja je to tužno. (Mejson, 84)

Tako sam usamljena

Telo mi je travka koja pluta

Odsečena pri korenju.

Da ima vode da me privuče k sebi,

Pošla bih za njom, čini mi se. (Kin, 235)

This content was made possible with generous support from the Great Britain Sasakawa Foundation.

Ukloni oglase
Oglašavanje

Bibliografija

Enciklopedija svetske istorije je saradnik Amazona i zarađuje proviziju za kvalifikovane kupovine knjiga.

O prevoditelju

Goran Petrović
Српски сам преводилац и истраживач у области хуманистичких наука. Занимају ме књижевност, језици, култура и историја и волим да преводим. Поред српског и енглеског језика, говорим и грчки.

O autoru

Mark Cartwright
Марк је писац историјских текстова који живи у Италији. Његове посебне области интересовања су грнчарија, архитектура, светска митологија и откривање идеја које су заједничке свим цивилизацијама. Има диплому мастера у области политичке филозофије и директор је сектора за публикацију у Енциклопедији светске историје.

Citirajte ovo delo

APA stil

Cartwright, M. (2017, June 06). Ono no Komači [Ono no Komachi]. (G. Petrović, Prevodilac). World History Encyclopedia. Preuzeto sa https://www.worldhistory.org/trans/sr/1-16108/ono-no-komaci/

Čikaški stil

Cartwright, Mark. "Ono no Komači." Preveo Goran Petrović. World History Encyclopedia. Poslednja izmena June 06, 2017. https://www.worldhistory.org/trans/sr/1-16108/ono-no-komaci/.

MLA stil

Cartwright, Mark. "Ono no Komači." Preveo Goran Petrović. World History Encyclopedia. World History Encyclopedia, 06 Jun 2017. Veb. 04 Mar 2024.