Клеоб и Битон

Definicija

James Lloyd
od , prevedeno sa Goran Petrović
objavljeno na 16 August 2014
translations icon
Dostupno na drugim jezicima: engleski jezik, Grčki
Cleobis & Biton (by James Lloyd, CC BY-NC-SA)
Клеоб и Битон
James Lloyd (CC BY-NC-SA)

Два куроса из архајског периода у натприродној величини (високи 2 метра) смештена су у Делфском музеју и потичу из 580. године п.н.е. Њихова имена (Клеоб и Битон) заправо су написана на њиховим постољима, а као име вајара се наводи Полимед из Арга: такви натписи су необични за овако стар датум. Ови куроси су идеални представници снаге и мужевности, у пелопонеском стилу.

Мит о Клеобу и Битону је испричан код Херодота, 1.31. Ова два сина су, упрегнути уместо волова, вукли кола у којима је била њихова мајка свештеница. Путовали су из Арга за аргивски Херајон, што је растојање од неких 45 стадија.

Када су стигли на одредиште, срушили су се на тло, а њихова мајка се помолила Хери да им буде допуштено да умру у сну – што је најлакша смрт за смртнике. Херодот приповеда ову причу као део Солоновог одговора на Крезово запиткивање ко је најсрећнији човек.

μετὰ ταύτην δὲ τὴν εὐχὴν ὡς ἔθυσάν τε καὶ εὐωχήθησαν, ἐν αὐτῷ τῷ ἱρῷ οἱ νεηνίαι οὐκέτι ἀνέστησαν ἀλλ᾽ ἐν τέλεϊ τούτῳ ἔσχοντο. Ἀργεῖοι δὲ σφέων εἰκόνας ποιησάμενοι ἀνέθεσαν ἐς Δελφοὺς ὡς ἀριστῶν γενομένων.

Након ове молитве, принели су жртве и направили гозбу. Младићи су затим у храму легли, заспали и никада више нису устали; смрт их је на том месту приковала. Житељи Арга су направили и у Делфима посветили кипове ове двојице славећи их као најбоље људе.

(пун одломак у преводу и у оригиналу може да се нађе овде)

Можда, у овом случају, има истине у Херодотовим причама...

Ukloni oglase

Reklama

O prevodiocu

Goran Petrović
Српски сам преводилац и истраживач у области хуманистичких наука. Занимају ме књижевност, језици, култура и историја и волим да преводим. Поред српског и енглеског језика, говорим и грчки.

O autoru

James Lloyd
Џејмсова главна област истраживања је старогрчка музика, али гаји опште интересовање за митологију, религију, те уметност и археологију. Иако отворено истиче да је филхелен, Џејмс ипак барем крајичком ока гледа ка Римљанима.

Citirajte ovo delo

APA Stile

Lloyd, J. (2014, August 16). Клеоб и Битон [Cleobis and Biton]. (G. Petrović, Prevodilac). World History Encyclopedia. Preuzeto iz https://www.worldhistory.org/trans/sr/1-13201/

Chicago Stile

Lloyd, James. "Клеоб и Битон." Preveo Goran Petrović. World History Encyclopedia. Poslednja modifikovana August 16, 2014. https://www.worldhistory.org/trans/sr/1-13201/.

MLA Stil

Lloyd, James. "Клеоб и Битон." Preveo Goran Petrović. World History Encyclopedia. World History Encyclopedia, 16 Aug 2014. Veb. 08 Jun 2023.