Κλεόβης και Βίτων

ορισμός

James Lloyd
από , μεταφρασμένο από Eugenia Russell
που δημοσιεύτηκε στο 16 August 2014
X
translations icon
Διαθέσιμο σε άλλες γλώσσες: Αγγλικά, Σέρβικα
Cleobis & Biton (by James Lloyd, CC BY-NC-SA)
Κλεόβης και Βίτων
James Lloyd (CC BY-NC-SA)

Δύο αρχαϊκοί κούροι (2 μ. / 6,5 πόδια) υπερβαίνοντες φυσικού μεγέθους φυλάσσονται στο Μουσείο των Δελφών και χρονολογούνται περί τα 580 π.Χ.. Τα ονόματά τους (Κλεόβης και Bίτων) είναι γραμμένα στη βάση τους, και ο γλύπτης τους αναγράφεται ως Πολυμίδης του Άργους: τέτοιες επιγραφές είναι σπάνιες για την πρώιμη αυτή χρονολογία. Πρόκειται για ιδεώδεις αναπαραστάσεις δύναμης και ανδρισμού στο Πελοποννησιακό πρότυπο.

Ο μύθος του Κλεόβη και του Βίτωνος παραδίδεται στον Ηρόδοτο, 1.31. Οι δύο υιοί μεταβίβαζαν την ιέρεια μητέρα τους με κάρο αντί για τα βόδια. Διέσχισαν τη διαδρομή από το Άργος μέχρι το Αργειακό Ηραίον, περίπου 45 στάδια.

Κατά την άφιξή τους στο Ηραίο σωριάζονται και η μητέρα τους εκλιπαρεί την Ήρα να πεθάνουν στον ύπνο τους - ο ευχερέστερος τρόπος θανάτου για τους θνητούς. Ο Ηρόδοτος αφηγείται αυτή την ιστορία ως μέρος της απάντησης του Σόλωνα στο ερώτημα του Κροίσου για το ποιος ήταν ο πιο ευτυχής μεταξύ των ανθρώπων.

μετὰ ταύτην δὲ τὴν εὐχὴν ὡς ἔθυσάν τε καὶ εὐωχήθησαν, κατακοιμηθέντες ἐν αὐτῷ τῷ ἱρῷ οἱ νεηνίαι οὐκέτι ἀνέστησαν ἀλλ᾽ ἐν τέλεϊ τούτῳ ἔσχοντο. Ἀργεῖοι δὲ σφέων εἰκόνας ποιησάμενοι ἀνέθεσαν ἐς Δελφοὺς ὡς ἀριστῶν γενομένων.

Ηρόδοτος, 1.31.5

(το πλήρες εδάφιο σε Αγγλική μετάφραση και στο πρωτότυπο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ)

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενδεχομένως να υπάρχει κάποια δόση αληθείας στις ιστορίες του Ηροδότου...

σχετικά με το μεταφραστή

Eugenia Russell
Η ιστορικός και εκδότρια δρ Ευγενία Ράσελ έχει γράψει και επιμεληθεί πολλά ακαδημαϊκά βιβλία και άρθρα. Έχει βαθιά ερευνητικά ενδιαφέροντα στην πρώιμη νεότερη πολιτισμική ιστορία και ιδιαίτερα στη λογοτεχνία, τέχνη και πολιτισμό του Βυζαντίου και της πρώιμης νεοτέρας Ελλάδας.

σχετικά με το συγγραφέα

James Lloyd
Ο κύριος ερευνητικός κλάδος του Τζέιμς είναι η αρχαιοελληνική μουσική, αλλά έχει γενικότερα ενδιαφέροντα σε θέματα μυθολογίας, θρησκείας, τέχνης και αρχαιολογίας. Δεδηλωμένος Φιλέλληνας, ο Τζέιμς έχει επίσης στραμμένο το βλέμμα του στη 'Ρωμαϊκή πίτα'.

Αναφέρετε αυτή την εργασία

Στυλ APA

Lloyd, J. (2014, August 16). Κλεόβης και Βίτων [Cleobis and Biton]. (E. Russell, Μεταφραστής). World History Encyclopedia. Ανακτήθηκε από https://www.worldhistory.org/trans/el/1-13201/

Στυλ Σικάγο

Lloyd, James. "Κλεόβης και Βίτων." Μεταφράστηκε από Eugenia Russell. World History Encyclopedia. Τελευταία τροποποίηση August 16, 2014. https://www.worldhistory.org/trans/el/1-13201/.

Στυλ MLA

Lloyd, James. "Κλεόβης και Βίτων." Μεταφράστηκε από Eugenia Russell. World History Encyclopedia. World History Encyclopedia, 16 Aug 2014. Ιστοσελίδα. 28 Nov 2022.