Levant

Inti Sari

Jan van der Crabben
oleh , diterjemahkan oleh Amir Zayyanid
diterbitkan pada 28 April 2011
X

Levant adalah nama yang digunakan secara meluas bagi merujuk wilayah-wilayah pesisir pantai di Asia Kecil dan Phoenicia (Turki, Syria, dan Lebanon moden) yang menghadap ke arah Mediterranean timur. Dalam nuansa yang lebih luas, istilah ini boleh digunakan untuk merangkumi seluruh kawasan pesisir pantai dari Greece hingga ke Mesir. Levant adalah sebahagian daripada Hilal Subur dan merupakan tempat terbangunnya banyak pusat perdagangan di Mediterranean purba, seperti Ugarit, Tyre, dan Sidon. Di rantau ini jugalah lahirnya tamadun Phoenicia.

Sisihkan Iklan

Pengiklanan

Darihal Penterjemah

Amir Zayyanid
Penulis dan penterjemah bebas di The Patriots Malaysia, Kuala Lumpur

Darihal Penulis

Jan van der Crabben
Jan is the Founder and CEO of World History Encyclopedia. He holds an MA War Studies from King's College, and he has worked in the field of history-related digital media since 2006.

Memetik Kerja Ini

Gaya APA

Crabben, J. v. d. (2011, April 28). Levant [Levant]. (A. Zayyanid, Penterjemah). World History Encyclopedia. Diperoleh daripada https://www.worldhistory.org/trans/ms/1-178/levant/

Gaya Chicago

Crabben, Jan van der. "Levant." Diterjemahkan oleh Amir Zayyanid. World History Encyclopedia. Terakhir diubahsuai April 28, 2011. https://www.worldhistory.org/trans/ms/1-178/levant/.

Gaya MLA

Crabben, Jan van der. "Levant." Diterjemahkan oleh Amir Zayyanid. World History Encyclopedia. World History Encyclopedia, 28 Apr 2011. Web. 04 Jun 2023.