Ναντί

Έρανος για τα έξοδα του διακομιστή 2024

Βοηθήστε την αποστολή μας να παρέχουμε δωρεάν ιστορική εκπαίδευση στον κόσμο! Παρακαλούμε κάντε δωρεά και συμβάλλετε στην κάλυψη των εξόδων του διακομιστή μας το 2024. Με την υποστήριξή σας, εκατομμύρια άνθρωποι μαθαίνουν ιστορία εντελώς δωρεάν κάθε μήνα.
$3810 / $18000

ορισμός

Mark Cartwright
από , μεταφρασμένο από Lenos Constanti
που δημοσιεύτηκε στο 14 October 2015
Διαθέσιμο σε άλλες γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Τουρκικά
X
Nandi Sculpture (by James Blake Wiener, CC BY-NC-SA)
Γλυπτό Νάντι
James Blake Wiener (CC BY-NC-SA)

Ο Ναντί(επίσης Ναντίν) είναι το ιερό μοσχάρι,φύλακας,και όχημα(βαχάνα) του Ινδουιστικού θεού Σίβα.Γλυπτά του Ναντί είναι κοινό αξιοθέατο στους Ινδουιστικούς ναούς αφιερωμένους στον αφέντη του,και είναι εν μέρει υπεύθυνος για την Ινδουιστική ευλάβεια προς τους ζωντανούς ταύρους μέχρι και σήμερα,ιδιαίτερα στην πολιτεία της Ούτταρ Πραντές.

Οι ρόλοι του Ναντί

Σύμφωνα με το Βάγιου Πουράνα, ο Ναντί είναι γιος του Κασγιάπα και της Σουραμπί.Στο Σαούρα Πουράνα ο Ναντί,στον ρόλο του ως ο φύλακας του Σίβα περιγράφεται ως,'διακοσμημένος με όλα τα στολίδια,αστραφτερός όπως χίλιοι ήλιοι,κρατώντας μια τρίαινα στο χέρι του,με τρια μάτια,διακοσμημένος με ένα θραύσμα από το φεγγάρι,με μια αστραπή στο χέρι του,με τέσσερα χέρια,σαν ένας δεύτερος Σανκάρα[Σίβα]'.

Εκτός από το να είναι το όχημα του Σίβα,ο Ναντί είναι επίσης ο αρχηγός της ομάδας του θεού από γκάνας ή ακόλουθους,και επομένως συχνά κουβαλά ένα χρυσό ραβδί του γραφείου.Στα άλλα του καθήκοντα περιλαμβάνονται να είναι ο φύλακας όλων των τετράποδων και ο πάροχος όλης της μουσικής όταν ο Σίβα χορεύει τον ταντάβα,τον κοσμικό χορό της δημιουργίας.

Ο Ναντί πολεμά τον Ίντρα

Στο Μπραντάρμα Πουράνα είναι ο Ναντί που,υπό την διαταγή του Σίβα,σκοτώνει τον ελέφαντα δαίμονα Αιραβάτα,που στην πραγματικότητα ανήκε στον θεό Ίντρα.Στον Ναντί δόθηκε η αποστολή να βρεί ένα ανταλλακτικό κεφάλι για τον θεό Γκανέσα που είχε χάσει το δικό του σε ένα ατυχές συμβάν που περιλάμβανε τον πατέρα του τον Σίβα.Φυσικά,ο Ίντρα δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένος με αυτό το σχέδιο και εκσφενδόνισε διάφορα βλήματα προς τον Ναντί για να τον σταματήσει.Παρ΄όλα αυτά ο Ναντί εύκολα παράβλεψε το απελατίκιν,την τρίαινα και την αστραπή του Ίντρα.Στην συνέχεια ο Ίντρα συγκέντρωσε μαζί τον τεράστιο του στρατό και υπόβαλε τον Ναντί σε μια τρομακτική βροχή από βέλη.Ο Ναντί που το σώμα είναι σκληρό σαν πέτρα,ήταν ατάραχος από αυτή την ομοβροντία και,γελώντας ανέμελα,συνέχισε κόβωντας το κεφάλι του Αιρβάτα έτσι και αλλιώς.Το κεφάλι σύντομα προστέθηκε στο σώμα του Γκανέσα,και ο Σίβα ήταν ενθουσιασμένος από το έργο του Ναντί.

Vimana, Kailasanatha Temple, Kanchipuram
Βιμάνα, Ναός Καϊλασανάθα, Καντσιπουράμ
Andrea Kirkby (CC BY-NC-SA)

Αναπαράσταση στην τέχνη

Ένα άγαλμα του Ναντί είναι παρόν ως ένας καθιστός ταύρος πάνω σε ένα βάθρο μπροστά από τους πιο πολλούς Ινδουιστικούς ναούς αφιερωμένους στον Σίβα,ιδιαίτερα στους Ντραβίντα ( Νοτιότερους) ναούς.Κάθεται σε ένα υπόστεγο με ειδικές κολόνες γνωστό ως ναντί μαντάπα και είναι τοποθετημένος έτσι ώστε να κοιτάζει με λατρεία τον λίνγκα του Σίβα μέσα στον κυρίως ναό.Ο ταύρος συχνά είναι ντυμένος από τους πιστούς με κουδούνια,γλωσσίδια,και ένα κολιέ από λουλούδια.Στους Τζαϊνιστικούς ναούς ο Σίβα μπορεί να πάρει την μορφή ενός ταύρου,γνωστό ως Ναντί-Κεσβάρα,και συχνά στέκεται φρουρός κρατώντας μια τρίαινα στο ένα χέρι και ένα άνθος λωτού στο άλλο.Στους Ινδουιστικούς πίνακες ο Ναντί συχνότερα εμφανίζεται καβαλημένος από τον Σίβα και έχει αγνό άσπρο δέρμα.Επίσης εμφανίζεται με τον Σίβα σε χρυσά κέρματα του 1ου-2ου αιώνα μ.Χ. φτιαγμένα για πρώτη φορά από τους Κουσάνας στην Γκαντάρα.

Βιβλιογραφία

Η Εγκυκλοπαίδεια Παγκόσμιας Ιστορίας είναι συνεργάτης της Amazon και κερδίζει προμήθεια για τις αγορές βιβλίων που πληρούν τις προϋποθέσεις.

σχετικά με το μεταφραστή

Lenos Constanti
I am history enthusiast, interested in various mythologies, looking for the connections between the religions , myths and beliefs of our human race accross all civilizations and their significance in our lives.

σχετικά με το συγγραφέα

Mark Cartwright
Ο Μαρκ είναι ιστορικός συγγραφέας με έδρα την Ιταλία. Τα προσωπικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την αγγειοπλαστική, την αρχιτεκτονική, την παγκόσμια μυθολογία και την ανακάλυψη των κοινών ιδεών που μοιράζονται όλοι οι πολιτισμοί. Κατέχει μεταπτυχιακό στην Πολιτική Φιλοσοφία και είναι ο Διευθυντής Εκδόσεων στην WHE.

Αναφέρετε αυτή την εργασία

Στυλ APA

Cartwright, M. (2015, October 14). Ναντί [Nandi]. (L. Constanti, Μεταφραστής). World History Encyclopedia. Ανακτήθηκε από https://www.worldhistory.org/trans/el/1-13879/

Στυλ Σικάγο

Cartwright, Mark. "Ναντί." Μεταφράστηκε από Lenos Constanti. World History Encyclopedia. Τελευταία τροποποίηση October 14, 2015. https://www.worldhistory.org/trans/el/1-13879/.

Στυλ MLA

Cartwright, Mark. "Ναντί." Μεταφράστηκε από Lenos Constanti. World History Encyclopedia. World History Encyclopedia, 14 Oct 2015. Ιστοσελίδα. 24 Jul 2024.