Κάλι

ορισμός

Mark Cartwright
από , μεταφρασμένο από Lenos Constanti
που δημοσιεύτηκε στο 21 June 2013
Διαθέσιμο σε άλλες γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά
X
Kali (by Raja Ravi Varma, CC BY-SA)
Καλι
Raja Ravi Varma (CC BY-SA)

Η Κάλι είναι η Ινδουιστική θεά(ή Ντέβι) του θανάτου,του χρόνου,και της ημέρας της κρίσεως και συχνά συσχετίζεται με την σεξουαλικότητα και την βία αλλά επίσης θεωρείται μία δυνατή μητρική φιγούρα και συμβολική της μητρικής αγάπης.Η Κάλι επίσης ενσαρκώνει την Σακτί - την θηλυκή ενέργεια,δημιουργικότητα και γονιμότητα - και είναι μια ενσάρκωση της Παρβάτι,γυναίκα του σπουδαίου Ινδουιστικού θεού Σίβα. Αναπαριστάται συχνά στην τέχνη ως μια τρομακτική και μαχητική φιγούρα με ένα κολιέ από κεφάλια,φούστα από χέρια,κρεμάμενη γλώσσα,και κραδαίνοντας ένα μαχαίρι που στάζει με αίμα.

Όνομα & Λατρεία

Το όνομα της Κάλι προέρχεται από την Σανσκριτική σημασία 'αυτή που είναι μαύρη'ή 'αυτή που είναι θάνατος'αλλά είναι επίσης γνωστή ως Τσιατουρμπούτζια Κάλι,Τσινναμαστά,ή Καουσίκα.Ως μια ενσάρκωση του χρόνου η Κάλι καταβροχθίζει τα πάντα,είναι ακαταμάχητα ελκυστική σε θνητούς και θεούς,και ενδέχεται να αντιπροσωπεύει ( ιδιαίτερα σε μετέπειτα παραδόσεις) την καλοσύνη μιας μητέρας θεάς.

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΙ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΝΣΚΡΙΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ 'ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΑΥΡΗ' Ή 'ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ'.

Η θεά λατρεύεται ιδιαίτερα στην ανατολική και νότια Ινδία και συγκεκριμένα στην Ασσάμ,Κεράλα,Κασμίρ,Βεγγάλη - που τώρα λατρεύεται στην ετήσια γιορτή της Κάλι Πούτζα που διεξάγεται την νύκτα μιας νέας σελήνης - και στον Ναό Κάλιγκατ στην πόλη της Καλκούττας.

Η γέννηση της Κάλι

Υπάρχουν αρκετές παραδόσεις για το πώς η Κάλι δημιουργήθηκε.Μία εκδοχή εξιστορεί ότι όταν η πολεμίστρια θεά Ντούργκα,που είχε δέκα χέρια που στο καθένα κουβαλούσε ένα όπλο και καβαλούσε ένα λιοντάρι ή τίγρη στην μάχη,πολέμησε με τον Μαχίσασουρα ( η Μαχίσα), τον δαίμονα βουβάλι.Η Ντούργκα έγινε τόσο οργισμένη που ο θυμός της ξεπετάχτηκε από το μέτωπό της με την μορφή της Κάλι.Μόλις γεννήθηκε, η μαύρη θεά τρελάθηκε και έφαγε όλους τους δαίμονες που συνάντησε,κρεμώντας τα κεφάλια τους σε μια αλυσίδα που φορούσε γύρω στον λαιμό της.Φαινόταν αδύνατο να ηρεμήσουν τις αιματηρές επιθέσεις της Κάλι,που τώρα επεκτάθηκαν σε οποιοδήποτε κακοποιό,και τόσο οι άνθρωποι όσο και οι θεοί ήταν μπερδεμένοι στο τι να κάνουν.Ευτυχώς,ο πανίσχυρος Σίβα σταμάτησε το καταστροφικό ξέσπασμα της Κάλι ξαπλώνοντας κάτω στο πέρασμα της,και όταν η θεά συνειδητοποίησε πάνω σε ποιον στεκόταν,επιτέλους ηρέμησε.Από αυτή την ιστορία εξηγείται η συσχέτιση της Κάλι με τα πεδία της μάχης και σε περιοχές που πραγματοποιείται αποτέφρωση.

Σε άλλη εκδοχή της γέννησης της θεάς,η Κάλι εμφανίζεται όταν η Παρβάτι απόβαλλε το σκούρο δέρμα της που τότε έγινε η Κάλι, γι ΄αυτό ένα από τα ονόματα της είναι Καουσίκα(Το Έκδημα),ενώ η Παρβάτι μένει ως Γκαουρί( H Δίκαια).Η ιστορία δίνει έμφαση στην μαυρίλα που είναι συμβολική του αιώνιου σκοταδιού και που έχει την προοπτική τόσο να καταστρέψει όσο και να δημιουργήσει.

Kalighat Temple
Ναός Καλιγκάτ
Giridhar Appaji Nag Y (CC BY)

Σε μία τρίτη εκδοχή,οι άντρες και οι θεοί τρομοκρατούνταν από τον Νταρούκα που μπορούσε να σκοτωθεί μόνο από γυναίκα,και στην Παρβάτι ζητήθηκε από τους θεούς να χειριστεί τον προβληματικό δαίμονα . Αυτή ανταποκρίθηκε με το να πηδήξει κάτω στον λαιμό του Σίβα.Αυτό ήταν διότι πολλά χρόνια πριν ο Σίβα κατάηπιε το χαλαχάλα,το δηλητήριο που φούσκωσε από τον φουρτουνιασμένο ωκεανό κατά την διάρκεια της δημιουργίας και που είχε απειλήσει να μολύνει τον κόσμο.Με την ανάμειξη του δηλητηρίου που κρατιόταν στον λαιμό του Σίβα ,η Παρβάτι μεταμορφώθηκε σε Κάλι.Η Κάλι γρήγορα αποτελείωσε τον Νταρούκα και όλα ήταν καλά στον κόσμο για ακόμα μια φορά.

Κάλι & Ρακταμπίζα

Τελικά σε ακόμα μία άλλη εκδοχή της γέννησης της Κάλι,υπάρχει μια ιστορία για έναν φριχτό δαίμονα τον Ρακταμπίζα(Αίμα-σπόρος).Αυτός ο δαίμονας ,όπως οι περισσότεροι δαίμονες, προκαλούσε πολλά προβλήματα σε ανθρώπους και θεούς παρομοίως αλλά ακόμα χειρότερη ήταν η ικανότητα του να παράγει πιο πολλούς δαίμονες κάθε φορά που μια σταγόνα από το αίμα του έπεφτε στο έδαφος.Επομένως,κάθε φορά που ο Ρακταμπίζα δεχόταν επίθεση,το μόνο αποτέλεσμα ήταν περισσότεροι δαίμονες που έπρεπε να αντιμετωπιστούν.Οι θεοί αποφάσισαν να δουλέψουν μαζί και να ενώσουν όλη την σακτί ή θεϊκή ενέργεια τους και κατασκεύασαν ένα απίστευτο ον που θα μπορούσε να καταστρέψει τον Ρακταμπίζα· το αποτέλεσμα ήταν η Κάλι(σε μια άλλη εκδοχή μόνο η Ντούργκα κατασκεύασε την Κάλι).Της δόθηκαν όλα τα θεϊκά όπλα των θεών,και η Κάλι γρήγορα αναζήτησε τον Ρακταμπίζα και τους δαίμονες του και συνέχισε με το να τους καταπίνει ολόκληρους έτσι ώστε να μην χυθεί περισσότερο αίμα.O Ρακταμπίζα ο ίδιος σκοτώθηκε όταν η Κάλι έκοψε το κεφάλι του με ένα σπαθί και τότε ήπιε όλο το αίμα του,σιγουρεύοντας ότι ούτε λίγο δεν έπεσε στο έδαφος και με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζοντας ότι πλέον όχι άλλοι δαίμονες θα μπορούσαν να απειλήσουν τον κόσμο.

Kali Statue
Άγαλμα Κάλι
Jagadhatri (CC BY-SA)

Ακόμα μία διάσημη ιστορία που περιλαμβάνει την Κάλι είναι η περιπέτεια της με μία συμμορία κλεφτών.Οι κλέφτες ήθελαν να κάνουν μια ανθρώπινη θυσία προς την Κάλι,και ασύνετα διάλεξαν έναν Μπραχμάνο μοναχό ως πιθανό θύμα.Σέρνοντας τον στον κοντινότερο ναό,οι κλέφτες ετοιμάζονταν να κάνουν την θυσία μπροστά από το άγαλμα της Κάλι όταν ξαφνικά το άγαλμα ζωντάνεψε.Εξοργισμένη από το σχέδιο των κλεφτών να σκοτώσουν έναν μοναχό,η θεά πήρε γρήγορα εκδίκηση και αποκεφάλισε όλη την συμμορία, πετώντας ακόμη και τα κεφάλια τους πάνω κάτω για διασκέδαση,ενώ φυσιολογικά ο Μπραχμάνος ξέφυγε για να συνεχίσει την ζωή της πνευματικής σκέψης.

H Κάλι στην Ινδουιστική Τέχνη

Στην τέχνη η Κάλι πιο συχνά προσωπογραφείται με μπλέ η μαύρο δέρμα,γυμνή,και φορώντας ένα στέμμα Βεγγαλικού τύπου από πηλό που βάφεται ή επιχρυσώνεται.Είναι,όπως πολλές Ινδουιστικές θεότητες,μια φιγούρα με πολλαπλά χέρια με τον αριθμό των χεριών της να είναι τέσσερα,οχτώ,δέκα,δώδεκα ή ακόμα και δεκαοχτώ.Κάθε χέρι συνήθως κρατάει ένα αντικείμενο,και σε αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται ένα σπαθί,στιλέτο,τρίαινα,κούπα,τύμπανο,τσάκρα,άνθος λωτού,μαστίγιο,θηλιά,κουδούνι,και ασπίδα.Μερικές φορές το αριστερό της χέρι σχηματίζει το αμπχάγια μούντρα , ενώ το δεξί χέρι κάνει την προσφορά βαράντα μούντρα .Συχνά παρουσιάζεται καθιστή με τα κάτω άκρα σταυρωμένα και να έχει οχτώ πόδια.

H πιο κοινή πόζα της Κάλι στους πίνακες είναι στην πιο τρομακτική μορφή της ως η φόνισσα των δαιμόνων,όπου στέκεται ή χορεύει με το ένα πόδι πάνω σε έναν πεσμένο Σίβα και κρατά ένα κομμένο κεφάλι.Φοράει μια φούστα από κομμένα ανθρώπινα χέρια,κολιέ από καρατομημένα κεφάλια,και σκουλαρίκια από νεκρά παιδιά,και συχνά έχει μια τρομακτική έκφραση με κρεμάμενη γλώσσα που στάζει αίμα.

Βιβλιογραφία

Η Εγκυκλοπαίδεια Παγκόσμιας Ιστορίας είναι συνεργάτης της Amazon και κερδίζει προμήθεια για τις αγορές βιβλίων που πληρούν τις προϋποθέσεις.

σχετικά με το μεταφραστή

Lenos Constanti
I am history enthusiast, interested in various mythologies, looking for the connections between the religions , myths and beliefs of our human race accross all civilizations and their significance in our lives.

σχετικά με το συγγραφέα

Mark Cartwright
Ο Μαρκ είναι ιστορικός συγγραφέας με έδρα την Ιταλία. Τα προσωπικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την αγγειοπλαστική, την αρχιτεκτονική, την παγκόσμια μυθολογία και την ανακάλυψη των κοινών ιδεών που μοιράζονται όλοι οι πολιτισμοί. Κατέχει μεταπτυχιακό στην Πολιτική Φιλοσοφία και είναι ο Διευθυντής Εκδόσεων στην WHE.

Αναφέρετε αυτή την εργασία

Στυλ APA

Cartwright, M. (2013, June 21). Κάλι [Kali]. (L. Constanti, Μεταφραστής). World History Encyclopedia. Ανακτήθηκε από https://www.worldhistory.org/trans/el/1-12044/

Στυλ Σικάγο

Cartwright, Mark. "Κάλι." Μεταφράστηκε από Lenos Constanti. World History Encyclopedia. Τελευταία τροποποίηση June 21, 2013. https://www.worldhistory.org/trans/el/1-12044/.

Στυλ MLA

Cartwright, Mark. "Κάλι." Μεταφράστηκε από Lenos Constanti. World History Encyclopedia. World History Encyclopedia, 21 Jun 2013. Ιστοσελίδα. 21 Jun 2024.