Oks

Definicija

Antoine Simonin
od , preveden od Goran Petrović
objavljeno na 28 April 2011
Dostupno na drugim jezicima: engleski jezik, Malajski, španski, Turski
Oxus River (by Shannon1, CC BY-SA)
Reka Oks
Shannon1 (CC BY-SA)

Oks je reka čiji se zapadni deo danas zove Amu Darja, a istočni Vakš. Oks svojom dužinom od 2400 kilometara teče kroz današnji Tadžikistan, Avganistan, Turkmenistan i Uzbekistan i uliva se u Aralsko jezero. U starom veku ova reka je prolazila kroz sledeće regije: Fergana, Baktrija, Oksijana, Sogdijana i Kiva.

Oks i Jaksart se nazivaju rekama bliznakinjama zato što imaju isto konačno odredište, veoma sličnu putanju i zato što su i jedna i druga reka nezahvalne s obzirom na to da prirodno navodnjavaju veoma mali broj oblasti kroz koje prolaze. Međutim, kao u slučaju Jaksarta, i na Oksu je bilo moguće izgraditi velike sisteme za navodnjavanje, što je glavni razlog za bogatu istoriju zemalja kroz koje protiče Oks.

Ukloni oglase
Oglašavanje

Oks je bio jezgro baktrijskih civilizacija i kraljevstava što su se smenjivali jedno za drugim. Ova reka je predstavljala granicu između persijske satrapije Sogdijane na severu i Baktrije na jugu, dok su zapadni krajevi pripadali nomadima. Nekoliko je gradova osnovano ovde, koji su uglavnom poznati po svojim grčkim nazivima - na primer, Aleksandrija Oksijana (današnji Termez).

Aleksandar Veliki je između 329. i 327. godine pre nove ere tri puta prelazio ovu reku. Kasnije, istočni deo Oksa je bio jezgro Grčko-baktrijskog kraljevstva, dok je zapadni deo reke, naročito Oaza Kiva, bio zemlja Parna, koji su docnije postali Parti i izvršili invaziju na Seleukidsko carstvo.

Ukloni oglase
Oglašavanje

Ukloni oglase
Oglašavanje

O prevoditelju

Goran Petrović
Српски сам преводилац и истраживач у области хуманистичких наука. Занимају ме књижевност, језици, култура и историја и волим да преводим. Поред српског и енглеског језика, говорим и грчки.

O autoru

Antoine Simonin
Strastven proučavalac starovekovne istorije Srednje Azije. Održava vebsajt "Od Baktrije do Taksile". Radi na projektu "Europa Barbarorum".

Citirajte ovo delo

APA stil

Simonin, A. (2011, April 28). Oks [Oxus]. (G. Petrović, Prevodilac). World History Encyclopedia. Preuzeto sa https://www.worldhistory.org/trans/sr/1-788/oks/

Čikaški stil

Simonin, Antoine. "Oks." Preveo Goran Petrović. World History Encyclopedia. Poslednja izmena April 28, 2011. https://www.worldhistory.org/trans/sr/1-788/oks/.

MLA stil

Simonin, Antoine. "Oks." Preveo Goran Petrović. World History Encyclopedia. World History Encyclopedia, 28 Apr 2011. Veb. 27 May 2024.