Portugis Melaka

Inti Sari

Mark Cartwright
oleh , diterjemahkan oleh Budu Jepun
diterbitkan pada 01 July 2021
X
translations icon
Terdapat dalam bahasa lain: Bahasa Inggeris, Perancis
Map of the Strait of Malacca (by US Department of Defense, Public Domain)
Peta Selat Melaka
US Department of Defense (Public Domain)

Portugis menjajah Melaka (Melaka moden) di pantai barat daya semenanjung Tanah Melayu dari 1511 dan mengekalkannya sehingga 1641 apabila Belanda mengambil alih. Pelabuhan ini mengawal Selat Melayu yang mengarah dari Lautan Hindi (Laut Andaman) ke Laut China Selatan dan oleh itu Melaka bertindak sebagai hab perdagangan serantau dan antara wilayah.

Geografi & Sejarah Awal

Melaka diasaskan c. 1400 oleh pemerintah Singapura Parameswara (1344 - c. 1424) dengan campuran pengikutnya sendiri, peneroka dari Sumatera (tempat asal Parameswara) dan penduduk pribumi yang tinggal di kawasan yang ketika itu hanyalah sebuah perkampungan nelayan. Lokasi geografinya antara Lautan Hindi dan Laut China Selatan membenarkannya menjalankan amalan "filter trade" antara India dan China. Pedagang belayar antara semenanjung Tanah Melayu dan pulau Sumatera melalui Selat Melaka yang sempit. Ini adalah laluan laut terpendek antara kedua-dua kawasan, tetapi ia adalah laluan yang berbahaya dengan banyak tebing pasir yang cetek dan beralih. Melaka terletak di muara Sungai Melaka dan kira-kira 150 kilometer (93 mi) di utara Singapura.

Sisihkan Iklan
Advertisement
ARMADA TENTERA LAUT YANG DIKETUAI OLEH AFONSO DE ALBUQUERQUE MENAWAN MELAKA & MENUBUHKAN PEMERINTAHAN PORTUGIS PADA 1511.

Islam sampai ke rantau ini, dan pemerintah Melaka, yang telah memeluk Islam, menggalakkan pedagang Islam. Akibatnya, Melaka menjadi pusat perdagangan terpenting di rantau ini di mana komoditi permintaan seperti emas, rempah ratus, sutera, dan teh melaluinya. Pedagang dari Dinasti Ming China (1368-1644) kerap melawat, termasuk pedagang-penjelajah terkenal Zheng He (c. 1371-1433). Kekayaan dan kuasa pelabuhan membolehkannya menguasai sebahagian besar Tanah Melayu dan Sumatera, walaupun pertahanan laut diperlukan untuk menghalang jirannya di utara, Siam (Thailand). Menjelang akhir abad ke-15, kurang daripada seratus tahun selepas penubuhannya, Kesultanan Melaka mempunyai komuniti antarabangsa seramai 15,000 orang pedagang.

Portuguese Malacca Drawing
Lukisan Portugis Melaka
Internet Book Archive (Public Domain)

Empayar Portugis

Sejak 1497-1499, apabila Vasco da Gama (c. 1469-1524) telah belayar mengelilingi Tanjung Harapan dan menunjukkan kemungkinan laluan maritim antara Eropah dan Asia, Portugis telah sibuk membina sebuah empayar. Portugis Cochin diasaskan pada 1503 dan Portugis Goa ditubuhkan pada 1510, kedua-duanya di India. Dari pantai barat India, Portugis mula mencari pangkalan di Malaysia, yang mungkin bertindak sebagai batu loncatan ke pelabuhan selanjutnya di Asia Tenggara dan Asia Timur.

Sisihkan Iklan
Advertisement

Portugis tiba di Melaka pada tahun 1509 dan tertarik dengan pelabuhan semula jadinya yang indah. Dua tahun kemudian, Portugis kembali membawa kekuatan dan armada yang diketuai oleh Afonso de Albuquerque (1453-1515) menawan pelabuhan dengan menembak meriam unggul mereka dan membakar sekurang-kurangnya 12 kapal berlabuh di pelabuhan. Satu rombongan pendaratan memanafaatkan senjata api mereka dengan baik dan memusnahkan tentera kecil sultan termasuk gajah perang. Portugis dibantu oleh pedagang Hindu Koromandel yang berminat untuk meningkatkan perdagangan mereka sendiri di kepulauan Melayu. Sultan Mahmud Shah, Sultan Melaka terakhir berundur keluar dari kotanya.

Kelebihan geografi dan fiskal Melaka adalah jelas, seperti yang dinyatakan oleh seorang pegawai Portugis: "Sesiapa yang bertuankan Melaka mempunyai tangan di kerongkong Venice" (Cliff, 367), orang Venetian menjadi saingan hebat kepada Portugis sebagai pengimport utama rempah ratus ke Eropah. Albuquerque menyatukan keuntungannya dengan menghantar seorang duta ke Thailand dalam tong sampah China untuk memeterai perjanjian tanpa campur tangan bersama. Dalam contoh lain diplomasi berkesan, kapal Portugis pertama yang belayar dari Melaka ke Kepulauan Rempah (lihat di bawah), beserta wakil Islam yang sudah biasa dengan perdagangan serantau antara Malaysia dan Indonesia.

Sisihkan Iklan
Advertisement

Portuguese Colonial Empire in the Age of Exploration
Empayar Kolonial Portugis pada Zaman Penjelajahan
Simeon Netchev (CC BY-NC-SA)

Kehadiran tentera Portugis yang kecil di rantau ini bermakna Melaka sentiasa diancam oleh negara kota saingan, khususnya Kesultanan Acheh yang berpusat di Sumatera utara. Hubungan antara banyak kesultanan di bahagian Malaysia ini merupakan satu lagi punca ketidakstabilan. Pelabuhan seperti Sarawak, Brunei, Johor, Selangor, dan Kedah bergelut untuk mengawal perdagangan yang hanya boleh diakses melalui sungai pedalaman yang muaranya masing-masing dikuasai. Namun begitu, Portugis begitu kejam seperti di bahagian lain dunia dalam percubaan mereka untuk memonopoli perdagangan dengan memihak kepada kapal yang diluluskan oleh Mahkota, mengekstrak duti kastam dan bayaran pelabuhan daripada pedagang bukan Eropah, dan juga menenggelamkan kapal dan merampas barangan pedagang saingan.

KAPAL KARGO KERAP MENINGGALKAN MELAKA KE LISBON DENGAN MEMBAWA BARANG BERHARGA YANG DIPEROLEH DARI SELURUH EMPAYAR SEPERTI EMAS, PORSELIN & SUTERA.

Portugis memang berjaya menguasai laluan air biru yang lebih panjang antara benua dan benua kecil, tetapi begitu kepadatan dan skop rangkaian perdagangan tempatan, mereka tidak pernah hampir menjadi pemain utama dalam perdagangan rempah Asia. Malah, terdapat banyak penyelewengan di kalangan Portugis sendiri dan dua perdagangan selari yang berterusan/berturutan: perdagangan persendirian dan dengan kelulusan Crown, dengan yang pertama tidak selalu membayar duti yang diharapkan.

Perdagangan Rempah

Selepas penaklukan Portugis di Melaka, Empayar Portugis terus berkembang. Hormuz di muara Teluk Parsi diikuti pada tahun 1515, dan sebuah kubu telah ditubuhkan di Colombo di Sri Lanka pada tahun 1518. Portugis belayar tanpa henti ke arah timur, dan c. 1557 Portugis Macao telah ditubuhkan di pantai selatan China berhampiran Guangzhou (Canton). Sekitar tahun 1571 Portugis menguasai pelabuhan perikanan kecil Nagasaki di Jepun. Nagasaki Portugis menjadi pintu masuk penting ke pasaran Jepun. Maka Melaka menjadi salah satu hab pusat yang menghubungkan banyak jurucakap penjajah Portugis yang menghubungkan wilayah Portugis di Afrika ke India ke China dan Jepun. Barangan yang masuk ke Melaka termasuk rempah ratus, beras, tekstil, tembaga, kain kapas, kayu aromatik, kulit haiwan dan candu. Selain itu, pada abad ke-16,

Sisihkan Iklan
Advertisement

Afonso de Albuquerque
Afonso de Albuquerque
Unknown Artist (Public Domain)

Melaka kaya raya terutamanya kerana perdagangan rempah ratus. Rempah-rempah berharga yang digunakan dalam penyediaan makanan di seluruh Eropah termasuk lada, halia, bunga cengkih, buah pala, cokmar, kayu manis, kunyit, anise/bunga lawang, zedoary dan jintan manis. Rempah-rempah juga ditambah kepada minuman seperti wain, dihablurkan dengan gula dan dimakan sebagai gula-gula, dibakar sebagai kemenyan, dan digunakan sebagai ubat-ubatan. Lada datang dari India dan kayu manis dari Sri Lanka, tetapi beberapa yang lain seperti cengkih, pala, dan cokmar berasal dari sumber yang sangat terhad, khususnya, kepulauan pulau-pulau kecil di Indonesia yang dikenali sebagai Kepulauan Rempah, hari ini Maluku atau kepulauan Maluku. Penduduk pulau ini tidak menghantar sendiri barangan berharga mereka tetapi menjualnya kepada peniaga untuk barangan yang agak bernilai rendah seperti kain kapas, bahan makanan kering dan tembaga. Para pedagang kemudian menghantar rempah-rempah ke seluruh dunia di mana mereka boleh ditukar dengan emas, perak, mutiara, permata, dan sutera. Salah satu pusat perdagangan yang paling penting untuk perdagangan rempah global ialah Melaka, dan armada kapal kapal Portugis - selalunya dengan jurumudi Jawa - belayar setiap tahun dari Melaka untuk memuatkan ke Kepulauan Rempah.

Masyarakat & Kristian

Penduduk Melaka adalah kosmopolitan, dengan orang Melayu dan orang asli bercampur. Terdapat kehadiran orang Cina yang kuat/ramai di Melaka, kebanyakannya saudagar Cina tinggal di suku bandar yang dikenali sebagai Bukit Cina. Terdapat juga ramai pedagang dari India, Jawa, Parsi dan Arab. Ditambah lagi dengan masyarakat Portugis yang terdiri daripada pedagang, penduduk tetap dan sementara, dan keturunan mereka yang bercampur-campur, Portugis Melaka. Terdapat juga campuran agama, dengan Muslim, Hindu, Yahudi, dan Kristian semua tinggal di tanah jajahan.

Seperti di jajahan Portugis yang lain, penyebaran agama Kristian adalah matlamat penting, walaupun ia berada di tempat kedua untuk mengaut keuntungan. Melaka diberi seorang suffragan atau biskop yang merupakan ahli keuskupan agung yang diketuai oleh Goa. Ini telah dirasmikan oleh seekor lembu jantan paus pada tahun 1557 dan membantu mewujudkan identiti baru koloni itu bersama-sama dengan lebih banyak faktor komersial seperti corak matawang Melaka, yang menghasilkan syiling emas dan perak, bukan ciri biasa jajahan Portugis. Pusat komuniti Eropah diwakili oleh Gereja St. Paul, yang dibina pada 1521. Gereja itu kini rosak, tetapi ia pernah menjadi tempat berehat terakhir Saint Francis Xavier (aka Francisco de Javier, l. 1505-1552). ), seorang mubaligh Jesuit Sepanyol yang terkenal yang mengembara ke seluruh Asia Timur dari 1549. Mayat orang suci itu telah dipindahkan ke Goa pada 1553.

Sisihkan Iklan
Advertisement

Portuguese Carrack Ships
Kapal Dagang Portugis
Unknown Artist (Public Domain)

Saingan Eropah

Seperti bahagian lain Empayar Portugis, kekayaan yang diperoleh melalui perdagangan tidak lama kemudian dilihat dengan cemburu oleh kuasa Eropah yang lain. Antara 1577 dan 1580, orang Inggeris Francis Drake (c. 1540-1596) telah mengelilingi dunia, termasuk singgah di Kepulauan Rempah untuk mengambil kargo cengkih. Belanda tiba di Asia Tenggara pada penghujung abad ke-16, dan tidak lama kemudian mereka menubuhkan sebuah syarikat perdagangan yang sangat cekap, Syarikat Hindia Timur Belanda (VOC) yang berpusat di ibu pejabat wilayah mereka di Batavia (Jakarta moden).

Belanda menyerang Kota Melaka pada tahun 1616 dan 1629, kemudian, pada tahun 1641, dan kali ketiga bernasib baik, mereka mengambil alih Melaka secara kekal dan menamatkan pemerintahan Portugis di sana. Hadiah ini diikuti oleh ramai lagi seperti Portugis Colombo dan Portugis Cochin. Saiz besar Empayar Portugis dan kekurangan tenaga kerja dan pemeliharaan kubu bermakna banyak tanah jajahan menjadi pilihan yang mudah untuk saingan kuasa Eropah.

Pada abad ke-18, British berminat untuk mengawal sumber barangan perdagangan dari Asia Tenggara yang mereka perlukan untuk pasaran China. Syarikat Hindia Timur Inggeris, yang setara dengan VOC Belanda, mewakili kepentingan Mahkota British, dan ia mengambil alih pulau kecil Pulau Pinang di hujung Selat Melaka pada tahun 1786. Pada tahun 1819, British mengambil alih Singapura, yang menggantikan Melaka sebagai entrepĂ´t perdagangan yang hebat di rantau ini. Pada abad ke-19, ekonomi Melaka didorong terutamanya oleh aksesnya ke ladang getah pedalaman. Pada tahun 1824, British secara rasmi memperoleh Melaka daripada Belanda dan seterusnya menguasai seluruh wilayah dengan kawalan mereka terhadap apa yang dikenali sebagai Negeri-Negeri Selat: Melaka, Pulau Pinang, dan Singapura.

Sejarah Kemudian

Walaupun pengelodakan sungai memastikan Melaka tidak akan kembali kegemilangannya, Selat Melaka kekal sebagai salah satu aliran air paling sibuk di dunia apabila kapal tangki dan kontena moden terus membawa barangan dari Timur ke Barat dan begitu juga sebaliknya. Singapura, yang terletak di hujung selat, hari ini adalah antara hab perdagangan terbesar di dunia. Selat itu juga sedang digerudi untuk mendapatkan minyak. Melaka, seperti yang dikenali hari ini, kini merupakan sebahagian daripada negeri Malaysia dengan ibu kotanya di Kuala Lumpur, dan masih mempunyai beberapa peninggalan zaman penjajahan yang boleh dilihat, terutamanya kubu yang pertama kali dibina oleh Albuquerque, Gereja St. Paul yang telah musnah, dan beberapa contoh seni bina kolonial awam dan domestik Portugis dan Belanda. UNESCO telah menyenaraikan Melaka sebagai Tapak Warisan Dunia.

Sisihkan Iklan
Pengiklanan

Darihal Penulis

Mark Cartwright
Mark merupakan seorang penulis sejarah yang berpangkalan di Itali. Minat-minat khususnya merangkumi seni penghasilan tembikar, seni bina bangunan, mitologi dunia, dan merungkai faham-faham yang dikongsi oleh kesemua tamadun. Beliau mempunyai kelulusan peringkat MA dalam bidang Falsafah Politik dan bertugas sebagai Pengarah Penerbitan di WHE.

Nyatakan Kerja Ini

Gaya APA

Cartwright, M. (2021, July 01). Portugis Melaka [Portuguese Malacca]. (B. Jepun, Penterjemah). World History Encyclopedia. Diperolehi dari https://www.worldhistory.org/trans/ms/1-19899/portugis-melaka/

Gaya Chicago

Cartwright, Mark. "Portugis Melaka." Diterjemahkan oleh Budu Jepun. World History Encyclopedia. Terakhir diubah suai July 01, 2021. https://www.worldhistory.org/trans/ms/1-19899/portugis-melaka/.

Gaya MLA

Cartwright, Mark. "Portugis Melaka." Diterjemahkan oleh Budu Jepun. World History Encyclopedia. World History Encyclopedia, 01 Jul 2021. Web. 20 Apr 2024.