Kitara

Server Troškovi Fundraiser 2023

Pokretanje web stranice s milijunima čitatelja svaki mjesec je skupo. Ne samo da plaćamo naše poslužitelje, već i za povezane usluge kao što su mreža za isporuku sadržaja, Google Workspace, e-pošta i još mnogo toga. Radije bismo potrošili taj novac na proizvodnju više slobodnog sadržaja povijesti za svijet. Hvala vam na pomoći!
$1465 / $21000

Definicija

Mark Cartwright
od , prevedeno sa Viktorija Valenta
objavljeno na 24 Lipanj 2012
translations icon
Dostupno na drugim jezicima: Engleski, turski, španjolski
Ancient Greek Kithara (by Mark Cartwright, CC BY-NC-SA)
Starogrčka kitara
Mark Cartwright (CC BY-NC-SA)

Kithara (gitara) je bila starogrčki žičani glazbeni instrument, povezan s lirom, te blisko asociran sa bogom Apolonom. Iako, je u mitologiji njezin izum bio pripisan Hermesu koji je napravio instrument od konjačina oklopa (chelys). Glazbenici (kitharistu) su trebali imati veliko umijeće da sviraju ovaj teški instrument, koji je obično bio sviran kao pratnja pjesmi (kitharodeia).

Perfomansi sa kitharom su obično bili popularni na festivalima i glazbenim natjecanjima kao što je bila Delia, veliki jonski glazbeni festival održavan na Delosu tijekom arhajskog perioda. Sviranje kithare je također bio važan dio sveopćeg obrazovanja svakog mladog Grka.

Ukloni oglase

Advertisement

Instrument je često prikazivan u reprezentaciji boga Apolona na starogrčkim posudama crveno i crnofiguralnog stila te u skulpturi.

Instrument je bio sastavljen od drvene zvučne kutije (echeion) sa hordarom (chordotonon), dva fleksibilna gornja rebra (pecheis) ili roga (herata) povezani sa horizontalnom trakom za podešavanje ili mostom (zygos) sa klinovima za podešavanje (kollopes). Kitara je obično imala sedam žica, nasuprot ranijem phorminx, koji je imao samo pet. Felksibilnost aparata rogova daje zvuk poput 'vala', te su note koje proizvodi instrument snažne i duboke. Instrument se držao u uspravnom položaju, postavljen na krilo ili neki puta podržavan remenom preko ramena. Dvije ruke su bile korištene da istovremeno povlače žice, obično sa plektrumom od drveta, bjelokosti ili metala.

Instrument je često prikazivan u reprezentaciji boga Apolona na starogrčkim posudama crveno i crnofiguralnog stila te u skulpturi. Kitara je također bila popularan motiv na kovanicama kroz klasični i helenistički period. Delos, sa svojom bliskom asocijacijom sa Apolonom, je koristio kitaru na svojim kovanicama. Jedan od najranijih je srebrna didrahma iz 6. stoljeća pr. n. e. Daljnji primjeri uključuju srebrni tetrobol Koinon (Lige) Halkiđana (4. stoljeće pr. n. e.), srebrna drahma iz Kolofona (389. - 350. pr. n. e.), i kovanice od mnogih likijskih gradova i Kosa (166. - 88. pr. n. e.). U rimskom periodu, likijske kovanice sa prikazima Augusta i Trajana su često bile podupirane sa oblikom kitare.

Ukloni oglase

Advertisement

Bibliografija

O Prevoditelju

Viktorija Valenta
Viktorija je magistar povijesti umjetnosti. Ona je strastveni promatrač društva, njegove prošlosti i razvoja filozofske misli. Obožavatelj Sokrata! Izvorni govornik hrvatskog jezika, bazirana u Engleskoj.

O autoru

Mark Cartwright
Mark je povijesni pisac baziran u Italiji. Njegovi specijalni interesi uključuju keramiku, arhitekturu, svijetsku mitologiju i otkrivanje ideja koje sve civilizacije imaju zajedničke. Magistar je političke filozofije i izdavački direktor WHE.

Citiraj ovo djelo

APA stil

Cartwright, M. (2012, Lipanj 24). Kitara [Kithara]. (V. Valenta, Prevoditelj). World History Encyclopedia. Preuzeto iz https://www.worldhistory.org/trans/hr/1-11101/kitara/

Chicago stil

Cartwright, Mark. "Kitara." Preveo Viktorija Valenta. World History Encyclopedia. Zadnja izmjena Lipanj 24, 2012. https://www.worldhistory.org/trans/hr/1-11101/kitara/.

MLA stil

Cartwright, Mark. "Kitara." Preveo Viktorija Valenta. World History Encyclopedia. World History Encyclopedia, 24 Lip 2012. Web. 07 Vel 2023.