Ochus

Inti Sari

Antoine Simonin
oleh , diterjemahkan oleh Amir Zayyanid
diterbitkan pada 28 April 2011
X
translations icon
Terdapat dalam bahasa-bahasa lain: Bahasa Inggeris, Turki

Ochus adalah sebatang sungai yang kini dikenali sebagai Darya-i Pandj, di mana ia mengalir di Tajikistan moden dan bercantum dengan Sungai Amou-Darya di Takht-i Sangin. Pada zaman dahulukala, ia mengalir di bahagian utara Baktria dan bercantum dengan Sungai Oxus di sekitar kota Oxeiana (bukan Alexandria Oxeiana).

Sungai ini terkenal dengan tapak Ai Khanoum; sehingga tahun 2002, berlaku salah faham umum dalam kalangan sejarahwan di mana mereka meletakkan Sungai Ochus sebagai bahagian timur Sungai Oxus dan bukannya salah satu anak sungainya. Kesilapan ini menimbulkan beberapa kesan terhadap pemberian nama bandar-bandar purba di kawasan itu, khususnya penamaan tapak Ai Khanoum.

Sisihkan Iklan

Advertisement

Sisihkan Iklan

Pengiklanan

Darihal Penterjemah

Amir Zayyanid
Penulis dan penterjemah bebas di The Patriots Malaysia, Kuala Lumpur

Darihal Penulis

Antoine Simonin
Passionate about ancient Central Asia. Maintains the website From Bactria to Taxila. Works in the Europa Barbarorum project.

Memetik Kerja Ini

Gaya APA

Simonin, A. (2011, April 28). Ochus [Ochus]. (A. Zayyanid, Penterjemah). World History Encyclopedia. Diperoleh daripada https://www.worldhistory.org/trans/ms/1-790/ochus/

Gaya Chicago

Simonin, Antoine. "Ochus." Diterjemahkan oleh Amir Zayyanid. World History Encyclopedia. Terakhir diubahsuai April 28, 2011. https://www.worldhistory.org/trans/ms/1-790/ochus/.

Gaya MLA

Simonin, Antoine. "Ochus." Diterjemahkan oleh Amir Zayyanid. World History Encyclopedia. World History Encyclopedia, 28 Apr 2011. Web. 27 Sep 2022.