Hrana i poljoprivreda Maja

Član

Mark Cartwright
od , preveden od Armin Alijaj
objavljeno na 24 April 2015
Dostupno na drugim jezicima: Engleski, Francuski, portugalski, španski

Za Maje je pouzdana proizvodnja hrane bila toliko važna za njihovu dobrobit da su poljoprivredni ciklus usko povezali sa astronomijom i religijom. Važni rituali i ceremonije su održani u čast specijalizovanih radnika; od pčelara do ribara, a kukuruz, osnovna mezoamerička hrana, je čak imao i svog boga. Poljoprivredna zajednica, 90% populacije Maja je bilo uključeno u poljoprivredu. Upravljanje zemljištem i prirodnim resursima je donijelo pouzdaniju žetvu i raznovrsniju ishranu, pružajući ekonomski rast. To je omogućilo procvat kulture Maja, ali prekomjerno iskorištavanje, konstantan rast stanovništva, i dugotrajni periodi suše su možda bili faktori končnog sloma civilzacije Maja.

Yum Caax
Yum Caax
SJu (CC BY-SA)

Bog kukuruza

Jedno od najvažnijih božanstava Maja, možda čak i najvažnije, bio je mladi bog kukuruza. Tipično prikazan sa glavom u obliku klasja kukuruza, u majanskoj mitologiji bi se mogao pojaviti i kao bog stvoritelj. Silazeći u podzemlje, on se ponovo pojavio sa svjetskim drvetom koje drži centar zemlje i fiksira četiri glavna pravca. Svjetsko drvo je zaista ponekad bilo vizualizirano kao biljka kukuruza. Jedno od imena majanskog boga kukuruza je bilo Yum Caax ('Gospodar polja u žetvi'), ali drugo, kao i kod Palenquea je bilo Hun-Nale-Ye ('Jedno otkriveno klijanje'). Ako su potrebni dodatni dokazi o poštovanju Maja prema kukuruzu, treba samo konzultirati vjerski tekst Popol Vuh, gdje su preci čovječanstva opisani kao napravljeni od kukuruza. Osim kukuruza, i druge važne namirnice su imale svoje bogove, na primjer Ek Chuah (zvani Bog M) je smatran bogom kakaa, a voda za usjeve je bila toliko bitna da je Majanski bog kiše Chac stekao specifičnu važnost, posebno u doba suše.

Poljoprivredne metode Maja

Kako bi se produktivnost maksimizirala, usjevi su sađeni zajedno, poput graha i tIkvica na polju kukuruza.

Kvalitet i kvanitet poljoprivrednog zemljišta oko majanskih gradova su varirali u zavisnosti o njihovom položaju. Na primjer, u nizinama regija Peten i Puuk, tlo je bilo relativno plodno, ali ograničeno na male dijelove. Tehnika povećanja plodnosti tla je bila upotreba uzdignutih polja, posebno u blizini vodotoka i plavnih ravnica. Na tim lokacijama su se ponekad gradile kamene zidne terase za sakupljanje plodnih naslaga mulja. Šume su iskrčene kako bi se napravio prostor za poljoprivredu, ali takvo zemljište je brzo opalo u plodnosti i nakon dvije godine usjeva zahtijevalo tehnike rezanja i paljenja za podmlađivanje zemljišta, što zatim zahtijeva još 5-7 godina da bi bilo spremno za ponovnu sadnju. Slična potreba da se polja za podmlađivanje ostave je bila česta na planinskim lokacijama, gdje su se parcele morale ostaviti prazne do 15 godina. Kako bi se produktivnost maksimizirala, usjevi su sađeni zajedno, poput graha i tikvica na polju kukuruza, tako da se grah mogao penjati na stabljike kukuruza, a tikvica bi mogla pomoći u smanjenju erozije tla.

Oni gradovi bez pristupa velikim površinama zemljišta pogodnim za poljoprivredu bi mogli trgovati sa produktivnijim gradovima. Na primjer, robovi, sol, med i dragocjena dobra poput metala, perja i školjaka su se često mijenjali za biljne proizvode. I dalje ostaje nejasno kako su raspoređene veće pracele zemljišta, na koji način se poljoprivredno zemljište prenosilo između generacija i nivo državnog upravljanja poljoprivrednom proizvodnjom. Međutim, poznato je da su mnoge privatne majanske kuće uzgajale hranu u malim vrtovima, prije svega povrće i voće. Nakon što su ubrane, namirnice su se u drvenim kolijevkama čuvale iznad zemlje i na podzemnim lokacijama.

Upravljanje vodama je bila još jedna potreba, posebno u određenim Majanskim gradovima tokom sušnih zima i vrućih ljeta. Voda se sakupljala u vrtačama stvorenim urušenim špiljama i poznatim kao tz'onot (na Španskom iskrivljeno u cenote), i ponekad se do polja donosila kanalima. Cisterne (chultunob) su također iskopane, uglavnom u obliku boce i građene širokim malterisanim pregradama oko ulaza kako bi se povećalo prikupljanje kišnice.

Usjevi i hrana Maja

Kukuruz (milpa) bio je jedan od najvažnijih usjeva, ali isto tako i korjenasti usjevi, poput slatke manioke, graha, tikvice, amaranta i čili paprike. Kukuruz se obično kuhao u vodi i limeti, i jeo se za doručak kao supa pomiješana sa čili paprikom (saka '), ili se od njega pravilo tijesto za pečenje na ravnom kamenu (metate) kao tortilje ili ravni kolači (pekwah) i kao tamale – punjeni i pečeni u lišću.

Maya kakau glyph
Maya kakau glif
VVVladimir (Public Domain)

Životinje koje su lovljene uključuju jelene, pekarije, ćurke, prepelice, patke, kurasu, guan, majmune pauke, urlikavce, tapir i armadillo. Psi su se takođe tovili na kukuruzu i jeli. Ribe su se lovile mrežama, zamkama i linijama, a kao i u određenim azijskim kulturama, za ulov ribe koristili su se dresirani kormorani: vrat kormorana je bio vezan tako da ne može progutati veću ribu koju bi potom vratio ribaru. Meso i riba su se obično kuhali u varivima, zajedno sa raznim povrćem i paprikom. Riba se ili solila i sušila ili pekla na otvorenoj vatri.

Od voća se jela guava, papaja, avokado, šećerna jabuka i slatki sok. Pjenasti čokoladni napitak i med su također bili popularni deserti. Još jedno vrlo popularno piće je bilo pulque pivo, kod Maja poznato kao chih, napravljeno od fermentiranog soka agave.

Važna stabla korištena od strane Maja su sapodila i kesten. Obična tikvica se uzgajala kako bi se od njene lagane, ali tvrde ljuske ploda pravile posude. Kopal je cijenjen zbog smole koja se spaljivala kao tamjan i koristila kao guma. Konačno, pamuk se također uzgajao, posebno u provinciji Yucatan, poznatoj po finom tekstilu.

O prevoditelju

Armin  Alijaj
Armin je rođen i odrastao u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. On je motivisani geograf sa visokim entuzijazmom za historiju, turističku industriju, održivi razvoj i upravljanje kulturnom i prirodnom baštinom.

O autoru

Mark Cartwright
Mark je pisac u oblasti historije, živi u Italiji. Njegovi posebni interesi uključuju grnčarstvo, arhitekturu, svjetsku mitologiju i otkrivanje ideja koje su zajedničke svim civilizacijama. On je magistar političke filozofije i direktor izdavaštva na WHE.

Citirajte ovo djelo

APA stil

Cartwright, M. (2015, April 24). Hrana i poljoprivreda Maja [Maya Food & Agriculture]. (A. Alijaj, Prevoditelj). World History Encyclopedia. Preuzeto sa https://www.worldhistory.org/trans/bs/2-802/hrana-i-poljoprivreda-maja/

Čikaški stil

Cartwright, Mark. "Hrana i poljoprivreda Maja." Preveo Armin Alijaj. World History Encyclopedia. Zadnja izmjena April 24, 2015. https://www.worldhistory.org/trans/bs/2-802/hrana-i-poljoprivreda-maja/.

MLA stil

Cartwright, Mark. "Hrana i poljoprivreda Maja." Preveo Armin Alijaj. World History Encyclopedia. World History Encyclopedia, 24 Apr 2015. Veb. 21 Jun 2024.