Izanami dan Izanagi

Pengumpulan Dana Kos Pelayan 2024

Bantu misi kami untuk menyediakan pendidikan sejarah percuma kepada dunia! Sila menderma dan menyumbang untuk menampung kos pelayan kami pada tahun 2024. Dengan sokongan anda, berjuta-juta orang belajar tentang sejarah secara percuma setiap bulan.
$2723 / $18000

Inti Sari

Mark Cartwright
oleh , diterjemahkan oleh Amir Zayyanid
diterbitkan pada 06 December 2012
Terdapat dalam bahasa lain: Bahasa Inggeris, Perancis, Sepanyol, Turki
X
Meoto-iwa or the Wedded Rocks (by Taku, CC BY-NC-ND)
Meoto-iwa atau Batu Perkahwinan
Taku (CC BY-NC-ND)

Izanami ('perempuan yang menjemput') dan Izanagi ('lelaki yang menjemput') merupakan dewa-dewa azali dalam ajaran Shinto yang dipercayai bertanggungjawab menciptakan kepulauan Jepun dan melahirkan banyak dewa atau kami Shinto.

Mitos-mitos dalam ajaran Shinto diambil daripada tradisi-tradisi lisan yang direkodkan ke dalam dua buah buku, iaitu: Nihon Shoki yang diterbitkan pada tahun 720 M dan Kojiki yang dikarang oleh seorang jurutulis di istana Maharani Gemmyo pada tahun 708 hingga 714 M. Sebuah lagi sumber berkenaan mitologi Shinto adalah Kogoshui yang ditulis sekitar tahun 807 M oleh Imibe-no-Hironari yang menyusun semula tradisi-tradisi lisan yang dikeluarkan daripada Nihon Shoki dan Kojiki.

Sisihkan Iklan
Pengiklanan

Penciptaan Jepun

Kepulauan Jepun mempunyai kisah penciptaan tersendiri yang amat berwarna-warni. Legenda dimulakan dengan dua dewa azali iaitu Izanami dan Izanagi menggodak lautan dengan menggunakan sebatang lembing yang bertatahkan batu permata sambil berdiri di atas jambatan atau tangga kayangan (Ama-no-hashidate yang menghubungkan antara alam kayangan - Ama - dan alam dunia). Lembing kemudian diangkat dan garam-garam lautan pun ikut sama melekat pada mata lembing tersebut sebelum ia jatuh menitis semula ke dalam lautan untuk membentuk kepulauan. Dalam versi lain, titisan yang gugur daripada mata lembing itu adalah lumpur, yang jatuh ke dalam lautan yang masih keruh dan bergelora.

Menurut legenda, pulau pertama yang tercipta adalah Onogoro-shima. Di sana, Izanami dan Izanagi mendirikan rumah dan mengadakan upacara perkahwinan mereka berdua. Upacara tersebut melibatkan ritual berpusing mengelilingi sebatang tiang (atau dalam versi lain, lembing) dengan kedua-dua dewa itu saling bergerak dari arah yang bertentangan. Namun semasa ritual tersebut dijalankan, Izanami melanggar istiadat dengan terlebih dahulu membuka mulut kepada Izanagi semasa mereka berdua saling berpampasan. Akibatnya, anak pertama mereka lahir secara songsang dan membesar sebagai dewa yang lemah tanpa tulang. Itulah dia dewa Hiruko (nantinya dikenali sebagai Ebisu) yang berperanan sebagai dewa pelindung nelayan dan merupakan salah satu daripada tujuh dewa tuah. Hiruko kemudiannya ditinggalkan oleh kedua-dua Izanami dan Izanagi dan beliau dimasukkan ke dalam bakul lalu dihanyutkan ke lautan luas. Anak kedua pasangan dewa azali itu adalah Pulau Awa, namun mereka masih tidak berpuas hati dengan kekurangan zuriat yang dilahirkan. Maka, mereka pun bertanyakan punca nasib malang tersebut kepada orang tua mereka, iaitu tujuh dewa halimunan. Setelah dimaklumkan bahawa puncanya adalah kesilapan mereka sendiri semasa melakukan ritual perkahwinan, maka Izanami dan Izanagi pun mengulangi semula upacara tersebut dan berusaha untuk memastikan supaya Izanagi yang terlebih dahulu membuka mulut.

Sisihkan Iklan
Pengiklanan
Izanami & Izanagi bertanggungjawab mencipta lapan pulau utama Jepun.

Pasangan dewa itu kemudian melahirkan ramai zuriat, termasuklah lapan pulau utama Jepun – iaitu Awaji, Shikoku, Oki, Tsukushi (Kyushu), Iki, Tsu, Sado, dan Oyamato. Begitu juga dengan sejumlah dewa lain. Secara keseluruhan, lebih 800 kami wujud dalam pantheon Shinto. Antara yang paling unggul dalam kalangan mereka ialah Oho-wata-tsu-mi (dewa laut), Kuku-no-shi (dewa pokok), Oho-yama-tsu-mi (dewa gunung), dan Kagutsuchi (dewa api) yang kadangkala dipanggil sebagai Homusubi.

Kematian Izanami & Pembalasan Dendam

Kelahiran sebahagian dewa berlaku dengan risiko-risiko tertentu. Misalnya, Izanami mengalami kecederaan parah semasa melahirkan Kagutsuchi dan menurut legenda, banyak kami yang lahir daripada air mata yang gugur semasa Izanami menahan kesakitan yang pada akhirnya mengorbankan nyawa beliau. Hukuman ke atas penyebab kematian Izanami juga dilakukan dengan pantas, di mana Izanagi langsung sahaja memenggal kepala Kagutsuchi si dewa api itu dengan menggunakan pedangnya. Banyak juga dewa baru yang lahir daripada anggota-anggota tubuh Kagutsuchi.

Sisihkan Iklan
Pengiklanan

Izanami & Izanagi
Izanami & Izanagi
Kobayashi Eitaku (Public Domain)

Tanpa dapat dinafikan, pemergian Izanami memberi kesan yang cukup besar buat Izanagi. Beliau bergegas mengikuti isterinya itu memasuki alam kematian atau Yomi (juga disebut sebagai Ne-no-kuni, alam akar dan Soko-no-kuni, alam ketiadaan). Malangnya, beliau tidak berjaya menyelamatkan Izanami kerana dewi itu telah pun menjamah hidangan di alam kematian justeru dilarang untuk kembali ke alam nyata. Izanami kemudian merayu supaya diberikan pengecualian sambil Izanagi pula bersumpah bahawa beliau akan menahan diri daripada melihat wajah isterinya selagimana belum berjaya keluar dari alam kematian. Namun, perjalanan untuk membebaskan diri ini amat panjang dan Izanagi tidak lagi dapat menahan sabar lantas menoleh untuk melihat wajah belahan hatinya. Rupa Izanami yang sudah pun mereput pada saat itu benar-benar mengejutkan Izanagi. Tindakan beliau yang melanggar janji itu benar-benar mengecewakan Izanami, lebih-lebih lagi apabila wajahnya yang sedemikian hodoh terlihat oleh suaminya. Lantas, Lapan Semangat Kilat dan Lapan Wanita Hodoh (Shikome) dihantar bagi mengusir Izanagi keluar dari alam kematian. Semasa melarikan diri, Izanagi sempat menewaskan Semangat-Semangat Kilat itu dengan melemparkan batang kayunya (kunado-no-kami) dan pada masa itulah dua dewa jalan, iaitu Chimata-no-kami dan Yachimata-hiko tercipta (secara bersama, mereka dikenali dengan nama Sae-no-kami atau Dosojin).

Kelahiran Dewa-Dewa Shinto

Setelah berjaya meloloskan diri ke alam kehidupan dengan selamat, Izanagi pantas menutup gerbang masuk ke Yomi dengan sebongkah batu besar. Setelah itu, beliau melaksanakan ritual penyucian diri di Sungai Woto untuk membuang kekotoran alam kematian yang melekat pada dirinya. Semasa kelangsungan ritual inilah lahir banyak dewa Shinto: Amaterasu si dewi matahari lahir semasa Izanagi membasuh mata kirinya, Tsuki-yomi si dewa bulan lahir semasa Izanagi membasuh mata kanannya, Susanoo (atau Take-haya-Sysa-no-wo) si dewa ribut lahir semasa Izanagi membasuh hidungnya, dan Shina-tsu-hiko si dewa angin lahir daripada hembusan nafas Izanagi. Semasa beliau melepaskan pakaiannya yang kotor ke dalam sungai, lahir pula 12 belas dewa dari 12 bahagian kain. Sebagai inspirasi daripada babak legenda ini, amalan harai atau penyucian diri sebelum memasuki sesebuah tempat suci (jinja) diterapkan sebagai salah satu unsur penting dalam ritual Shinto.

Izanami & Izanagi Dalam Unsur Seni

Dalam kesenian Jepun, pasangan dewa ini sering digambarkan sedang berdiri di atas Ama-no-Hashidate sambil menggodak lautan dengan menggunakan lembing. Simbol Izanami dan Izanagi juga hadir di batu-batuan keramat Meotoiwa yang terletak di pantai Futami. Di sana, dua bongkah batu besar diletakkan di tengah-tengah laut sambil diikat oleh seutas tali panjang (shimenawa) yang diperbuat daripada anyaman jerami padi seberat lebih satu tan, sebagai simbol perkahwinan kedua-dua dewa azali itu. Tepat di atas bongkah batu yang saiznya lebih besar yang mewakili dewa Izanagi, terdapat sebuah gerbang putih atau torii bagi menandakan kawasan itu sebagai tempat suci. Berikutan cuaca lembab yang sering menyelubungi kawasan tersebut, shimenawa digantikan berkali-kali dalam tempoh setahun sambil diiringi dengan upacara gilang-gemilang.

Sisihkan Iklan
Pengiklanan

Sisihkan Iklan
Pengiklanan

Daftar Pustaka

Ensiklopedia Sejarah Dunia adalah Associate Amazon dan memperoleh komisen untuk pembelian buku yang layak.

Darihal Penterjemah

Amir Zayyanid
Penulis dan penterjemah bebas di The Patriots Malaysia, Kuala Lumpur

Darihal Penulis

Mark Cartwright
Mark merupakan seorang penulis sejarah yang berpangkalan di Itali. Minat-minat khususnya merangkumi seni penghasilan tembikar, seni bina bangunan, mitologi dunia, dan merungkai faham-faham yang dikongsi oleh kesemua tamadun. Beliau mempunyai kelulusan peringkat MA dalam bidang Falsafah Politik dan bertugas sebagai Pengarah Penerbitan di WHE.

Nyatakan Kerja Ini

Gaya APA

Cartwright, M. (2012, December 06). Izanami dan Izanagi [Izanami and Izanagi]. (A. Zayyanid, Penterjemah). World History Encyclopedia. Diperolehi dari https://www.worldhistory.org/trans/ms/1-11626/izanami-dan-izanagi/

Gaya Chicago

Cartwright, Mark. "Izanami dan Izanagi." Diterjemahkan oleh Amir Zayyanid. World History Encyclopedia. Terakhir diubah suai December 06, 2012. https://www.worldhistory.org/trans/ms/1-11626/izanami-dan-izanagi/.

Gaya MLA

Cartwright, Mark. "Izanami dan Izanagi." Diterjemahkan oleh Amir Zayyanid. World History Encyclopedia. World History Encyclopedia, 06 Dec 2012. Web. 17 Jul 2024.