Trajanova tržnica

Članak

Mark Cartwright
by , preveo Dora Držanić
objavljeno na 08 Listopad 2013
translations icon
Dostupno na drugim jezicima: Engleski

Trajanova tržnica je ime koje je početkom 20. stoljeća poslije Krista dobio kompleks zgrada u carskim forumima Rima sagrađenih 107-110 g. poslije Krista za vrijeme Trajanove vladavine. Kompleks uključuje pokrivenu tržnicu, pročelja malih trgovina i stambeni blok.

Trajans Market, Rome
Tržnica Trajans, Rim
Mark Cartwright (CC BY-NC-SA)

Kompleks je izgrađen na jednom kraju Trajanovog foruma i uključuje građevine koje su imale različite funkcije, ponajviše komercialne. Izgrađen na tri različite razine u terasastom obronku iza, pristup različitim dijelovima bio je osiguran povezanim stepenicama. Prizemne plitke niše otvorile su se na ulici i bile korištene za male trgovine, dok je u arkadama iznad bilo više trgovina. Alke u prizemlju nisu ravnomjerne dubine zbog činjenice da su izgrađene prateći podnožje brda. Prvotno bi svi bili uokvireni sedrom, proširujući njihov kapacitet za izlaganje robe. Jedna niša (5. slijeva) obnovljena je radi ilustracije izvornog izgleda, a ima i tipičan prozor iznad nadvratnika.

Ukloni oglase

Advertisement

Prizemne plitke niše otvorile su se na ulici i bile korištene za male trgovine, dok je u arkadama iznad bilo više trgovina.

Na gornjoj razini, pristup stubištu je bio izgrađen sa obje strane Via Bibertice koja se protezala iznad polukružnog pročelja. Na gornjoj razini izgrađena su pristupna stubišta na svakom kraju via Biberatice koja se protezala iznad polukružnog pročelja. Velika gornja središnja zgrada korištena je kao stambeni blok, a velika građevina nadalje je funkcionirala kao natkrivena trgovačka arkada. Ispred cijelog kompleksa odijeljenog zidom sedre, ali pristupačnog kroz veliki središnji prolaz, nalazili su se eksedra i trijem Trajanova foruma.

Zgrade su uglavnom građene od betona i obložene opekom te je to jedan od najljepših primjera carske rimske arhitekture koji koristi ove materijale. U ukrasnom polukružnom pročelju nalaze se ciglani pilastri s sedrenim podlogama i kapitelima koji uokviruju svaki luk na drugoj razini. Dekorativni radovi od opeke daju dodatnu eleganciju, uključujući zaokrete od rezbarene opeke i izmjenične trokutaste i polukružne pedimente. Bijela štukatura nekoć bi pokrivala veći dio ove cigle, a pilastri, entablatura i pedimenti pokazuju dokaze da su nekada bili obojeni u crveno.

Ukloni oglase

Advertisement

Imperial Fora, Rome
Imperial Fora, Rim
3coma14 (CC BY-SA)

Ime ulice na gornjoj razini Tržnice bilo je Via Biberatica (vjerojatno dolazi od latinskog biber - što znači piće i nagovještavajući razne pivnice koje su opsluživale kupce na tržnici). Glavni proizvodi koji se prodaju na tržnici dolazili bi iz cijelog carstva i uključivali su voće, povrće, ribu, vino, ulje i začine poput papra.

Cijeli je kompleks postao dijelom srednjovjekovne tvrđave u 12. i 13. stoljeću poslije Krista uz značajan dodatak ogromnog tornja Torre delle Milizie. Prvo pravilno iskopano 1920-ih i 30-ih godina 20. stoljeća, nalazište je brzo dobilo naziv Trajanova tržnica i ne samo da je jedna od najimpozantnijih ruševina carskog Rima, već je i trenutni dom Muzeja carskih foruma.

Ukloni oglase

Advertisement

Translated by Blue

Bibliografija

O autoru

Mark Cartwright
Mark je povijesni pisac baziran u Italiji. Njegovi specijalni interesi uključuju keramiku, arhitekturu, svijetsku mitologiju i otkrivanje ideja koje sve civilizacije imaju zajedničke. Magistar je političke filozofije i izdavački direktor WHE.

Navedite ovo djelo

APA Stil

Cartwright, M. (2013, Listopad 08). Trajanova tržnica [Trajan's Market]. (B. Étiève-Cartwright, Prevoditelj). World History Encyclopedia. Preuzeto iz https://www.worldhistory.org/trans/hr/2-616/trajanova-trznica/

Chicago stil

Cartwright, Mark. "Trajanova tržnica." Preveo Babeth Étiève-Cartwright. World History Encyclopedia. Zadnja izmjena Listopad 08, 2013. https://www.worldhistory.org/trans/hr/2-616/trajanova-trznica/.

MLA stil

Cartwright, Mark. "Trajanova tržnica." Preveo Babeth Étiève-Cartwright. World History Encyclopedia. World History Encyclopedia, 08 Lis 2013. Web. 26 Svi 2022.